Często w ofertach internetowych sprzedawców spotkań można wyrażenia typu „przekonaj się sam”, „zaufaj nam”, „sprawdź na własnej skórze”. Ale dlaczego właściciel gastronomii, który właśnie chce nabyć płyty grillowe, ma sam na sobie testować możliwości takich urządzeń.

Data dodania: 2012-07-02

Wyświetleń: 2155

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dlaczego nie jest napisane, do czego może przydać się płyta grillowa, jakie ma zalety i komu się przyda? Jeśli chciałbyś się dowiedzieć, zapraszamy do lektury.

Płyty grillowe wyglądają trochę jak małe kuchenki. I dokładnie taką rolę mają spełniać. W profesjonalnej gastronomii, w której nie ma czasu na zbędne „ceregiele”, urządzenia gastronomiczne muszą być sprawne i proste w obsłudze. Jeśli chodzi o płyty grillowe, to ich konstrukcja i zasada działania gwarantuje przygotowanie potraw najwyższej jakości na czas i bez komplikacji. Przede wszystkim płyty grillowe możemy podzielić na dwa rodzaje: elektryczne i gazowe. Działania tych na prąd tłumaczyć nie trzeba: wystarczy tylko podłączyć sprzęt do gniazdka i jest w zasadzie gotowy do działania. Nieco inaczej jest z urządzeniami gazowymi, mamy bowiem do wyboru sprzęt, który może być podłączony do gazu ziemnego lub gazu propan/butan. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakim przyłączem dysponujemy. Konieczność bezpiecznego dostarczenia gazu do płyty grillowej wiąże się z doprowadzeniem rury, uszczelnieniem jej i przejściem weryfikacji przez inspekcję sanitarną. Jest z tym trochę roboty, ale są zwolennicy właśnie takiego sprzętu, poza tym jeśli przyłącze już istnieje, to jest jeden problem mniej. Różnic w działaniu płyt grillowych gazowych i elektrycznych właściwie nie ma – oprócz sposobu ich „zasilania”. Dzięki oszczędności energii także elektryczna wersja naszych kuchennych pomocników nie uszczupli zbytnio portfela. Zastosowanie najnowszych technologii umożliwia naprawdę niski pobór energii elektrycznej.

Do czego przydadzą się w takim razie płyty grillowe? Do wszystkiego. Oczywiście prawie, bo drinka na niej nie wyczarujemy. Będzie za to idealna do wszelkiego rodzaju mięs, począwszy od kiełbas, przez karkówki, drób i wołowinę. Bardzo dobrze sprawdzi się w pracy z rybami, warzywami, owocami morza. Na płytach grillowych można przygotowywać właściwie wszystko, bo z powodzeniem zastępują kuchenkę, mikrofalę, zwykłego drzewnego grilla i trochę innych urządzeń gastronomicznych. Płyty grillowe cechują się bardzo wysoką mocą, połączoną ze świetną wydajnością. Większość urządzeń wyprodukowana została ze stali szlachetnej, która jest zdrowa dla żywności i nie powoduje komplikacji. Płyty grillowe łatwo się obsługuje, zwykle mają nowoczesne termostaty i designy idealne do każdej gastronomii. Nie bez znaczenia pozostaje także łatwość czyszczenia takiego urządzenia.

Jeśli chodzi o wady, bo o tych też trzeba wspomnieć, to oprócz przyłączy jest to konieczność inwestycji. Mogą się także zdarzyć pojedyncze felerne egzemplarze, które nie będą się na przykład odpowiednio nagrzewać. Zakup płyt grillowych to jest bardzo dobry pomysł, który wzbogaca gastronomię i ułatwia pracę wszystkim kucharzom. Płyty grillowe są chętnie wykorzystywane przez specjalistów na całym świecie, nierzadko także panie kupują sobie urządzenia do domu, by w czterech kątach wykorzystać ich możliwości.

Dzięki swojej prostocie działania, a jednocześnie funkcjonalności i wygodzie, płyty grillowe to doskonały pomysł na inwestycję w swoją działalność gastronomiczną, a także domową kuchnię. A jeśli do tej pory ciężko było uwierzyć w zwroty „sprawdź sam”, to teraz wszystko powinno być już jasne. I warto się przekonać o możliwościach płyt grillowych.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena