Dieta Kopenhaska trwa tylko 13 dni. Z pozoru może się wydawać, że to bardzo krótko, jednak dla tych, którzy ją stosują, często jest to aż 13 dni. Teoretycznie pozwala stracić do 8 kilogramów. Można ją stosować nie częściej niż raz na dwa lata, co stanowi wyraźne odzwierciedlenie obciążenia, jakie wywiera na organizm. Zgodnie z jej zasadami należy ściśle przestrzegać ustalonego programu żywieniowego – jeśli chociaż przez moment ”zboczymy z zaplanowanej trasy”, dietę należy przerwać, a powtórzyć można dopiero po dwóch latach. Nie bez powodu dieta kopenhaska jest nazywana dietą ostatniej szansy, gdy chce się bardzo szybko schudnąć, np. przed jakąś ważną uroczystością. Dieta Kopenhaska opiera się na rygorystycznym i bardzo niskokalorycznym jadłospisie (od ok. 200 do 900 kcal dziennie). Z tego właśnie powodu w zasadzie żaden dietetyk nie widzi w niej żadnych zalet i nie stosuje jej u swoich pacjentów. Natomiast bardzo często wymienia się wiele jej wad, np. całkowite rozregulowanie organizmu, całkowite wypłukanie organizmu z witamin i związków mineralnych oraz częste napady złości podczas trwania diety. Dodatkowo należy się liczyć z występowaniem efektu jo-jo, który bardzo często towarzyszy osłabionym i niedojedzonym osobom.
Podsumowując, dieta kopenhaska należy do jednych z najbardziej rygorystycznych oraz najcięższych diet. Z uwagi na szereg wad nie zaleca się stosowania jej osobom, które mają na celu regularne obniżanie wagi, poprawę sylwetki, a jeśli już to tylko desperatom, którzy chcą w bardzo krótkim czasie zrzucić kilka kilo. Niestety, takie postępowanie prędzej czy później odbije się na naszym zdrowiu. Dlatego należy pamiętać, że kluczem do sukcesu nie jest nagłe katowanie organizmu, lecz zrównoważona dieta, która dodatkowo powinna zostać połączona z odpowiednim zestawem ćwiczeń stymuluących nasz organizm do zrzucania zbędnych kilogramów