Róże znane są przede wszystkim jako krzewy ozdobne. Swój dekoracyjny charakter zawdzięczają pięknym kwiatom. Jednak już w Starożytności doceniano także ich walory pielęgnacyjne.  Z uwagi na intensywny aromat, wciąż chętnie wykorzystywane są do produkcji kosmetyków.

Data dodania: 2012-06-04

Wyświetleń: 964

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Smaczne i odżywcze owoce róż znalazły również swoje zastosowanie kulinarne. Współcześnie stosowane są do przetworów  oraz jako przyprawa do rozmaitych dań.  Co więcej, już w Średniowieczu zauważono ich właściwości lecznicze.  Zawarte w owocach substancje działają wzmacniająco i moczopędnie, a także przyśpieszają hamowanie krwawienia.

W kosmetyce największym zainteresowaniem cieszy się róża damasceńska.  Jej płatki zachowują swój silny zapach nawet po uschnięciu, dlatego używa się jej do produkcji olejku różanego i perfum. Największe plantacje tej odmiany krzewu znajdują się w bułgarskiej Dolinie Róż. Dlatego jedną z najcenniejszych pamiątek z Bułgarii są właśnie różane kosmetyki.

Najpopularniejszym wyrobem różanym jest woda, która łączy w sobie  zarówno walory kosmetyczne, jak i kulinarne. Woda różana powstaje jako produkt uboczny w produkcji olejku różanego. Posiada piękny i naturalny zapach.  Znana jest ze swoich pielęgnacyjnych właściwości, ponieważ odświeża, tonizuje i nawilża skórę, ale stanowi także doskonały dodatek do ciast, deserów i innych potraw.

W Starożytności woda różana była używana do kąpieli i w celach religijnych.  Obecnie w krajach zachodnich wykorzystuje się ją w aromaterapii i produkcji perfum. Od dawna znajduje ona także zastosowanie w kuchni azjatyckiej, gdzie z jej udziałem przygotowuje się napoje i desery oraz  sporządza mięsa.

Współczesne konsumentki szczególnie cenią wodę różaną  za to, że może ona służyć do wyrobu własnych, domowych kosmetyków. Jest idealnym składnikiem maseczek do twarzy i płukanek do włosów. Stosuje się ją jako tonik lub wykorzystuje do nasączania okładów.  A co najważniejsze, przy okazji wyrabiania wartościowego kosmetyku, można upiec fantastyczne ciasto!

Licencja: Creative Commons