Smaczne i odżywcze owoce róż znalazły również swoje zastosowanie kulinarne. Współcześnie stosowane są do przetworów oraz jako przyprawa do rozmaitych dań. Co więcej, już w Średniowieczu zauważono ich właściwości lecznicze. Zawarte w owocach substancje działają wzmacniająco i moczopędnie, a także przyśpieszają hamowanie krwawienia.
W kosmetyce największym zainteresowaniem cieszy się róża damasceńska. Jej płatki zachowują swój silny zapach nawet po uschnięciu, dlatego używa się jej do produkcji olejku różanego i perfum. Największe plantacje tej odmiany krzewu znajdują się w bułgarskiej Dolinie Róż. Dlatego jedną z najcenniejszych pamiątek z Bułgarii są właśnie różane kosmetyki.
Najpopularniejszym wyrobem różanym jest woda, która łączy w sobie zarówno walory kosmetyczne, jak i kulinarne. Woda różana powstaje jako produkt uboczny w produkcji olejku różanego. Posiada piękny i naturalny zapach. Znana jest ze swoich pielęgnacyjnych właściwości, ponieważ odświeża, tonizuje i nawilża skórę, ale stanowi także doskonały dodatek do ciast, deserów i innych potraw.
W Starożytności woda różana była używana do kąpieli i w celach religijnych. Obecnie w krajach zachodnich wykorzystuje się ją w aromaterapii i produkcji perfum. Od dawna znajduje ona także zastosowanie w kuchni azjatyckiej, gdzie z jej udziałem przygotowuje się napoje i desery oraz sporządza mięsa.
Współczesne konsumentki szczególnie cenią wodę różaną za to, że może ona służyć do wyrobu własnych, domowych kosmetyków. Jest idealnym składnikiem maseczek do twarzy i płukanek do włosów. Stosuje się ją jako tonik lub wykorzystuje do nasączania okładów. A co najważniejsze, przy okazji wyrabiania wartościowego kosmetyku, można upiec fantastyczne ciasto!