Potasowe mydło marsylskie (znane także jako mydło prowansalskie) produkowane jest na południu Francji od czasów Średniowiecza. Gwałtowny rozwój tego typu mydlarni nastąpił jednak dopiero w XVII wieku. 

Data dodania: 2012-08-12

Wyświetleń: 1506

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

 Na mocy edyktu Colberta została uregulowana procedura jego wytwarzania i po dziś dzień kosmetyk ten powstaje w oparciu o tradycyjne receptury. Obecnie można znaleźć mydła wzbogacone takimi substancjami roślinnymi, jak: lawenda, rozmaryn, róża, czy jaśmin, ale ich podstawowy skład wciąż pozostaje bez zmian.

Mydło marsylskie nie zawiera chemicznych dodatków, ani składników pochodzenia zwierzęcego. Jest to produkt w 100% naturalny, bez żadnych sztucznych komponentów. Dzięki temu kosmetyk ten posiada właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Ma działanie oczyszczające i nawilżające. Nie powoduje przesuszania, ani podrażnienia skóry. Dlatego jest to doskonały produkt zarówno dla alergików, jak i dla dzieci.

Mydło, powstające w oparciu o składniki pochodzące ze słonecznych pól Prowansji, może być stosowane do każdego rodzaju skóry i w każdym wieku. Jest to kosmetyk uniwersalny, który znakomicie zastępuje także środki piorące. Jest delikatny dla ciała i tym samym dla wszelkiego rodzaju tkanin. Dużą zaletą tego mydła są także jego właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne.

Tradycyjne mydła marsylskie wzbogacano olejkiem palmowym i oliwą z oliwek. Dzisiaj dużą popularnością cieszą się wyroby o zapachu lawendy. Olejek lawendowy posiada bowiem kojący wpływ zarówno na nasze ciało, jak i umysł. Przypisuje mu się właściwości uspakajające, antyseptyczne i przeciwbólowe. Kąpiel z użyciem lawendowego mydła marsylskiego może być więc wyjątkowo przyjemnym doświadczeniem.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena