Czekolada to nie tylko wyrób cukierniczy o wspaniałym smaku, ale także wartościowy surowiec, który jest chętnie wykorzystywany do produkcji kosmetyków. 

Data dodania: 2012-11-02

Wyświetleń: 3721

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Rynek kosmetyczny postanowił wykorzystać wyłącznie pozytywne właściwości czekolady. Dzięki temu kosmetyki z czekoladą, w przeciwieństwie do słodkich tabliczek, mogą być stosowane bez żadnych ograniczeń. Podstawowym składnikiem tego rodzaju produktów jest masło kakaowe. Posiada ono nie tylko wspaniały zapach, ale jest również nieocenionym źródłem witamin i substancji mineralnych. Z uwagi na bardzo dobre właściwości nawilżające i natłuszczające wchodzi w skład wielu aromatycznych kosmetyków takich, jak kremy, żele i peelingi. Dzięki niemu skóra pozostaje elastyczna i odżywiona.

Czekoladowe kosmetyki wykorzystywane są także przy zabiegach modelujących sylwetkę. Do takich celów używana jest czekolada kosmetyczna, wzbogacona o oleje i składniki rozgrzewające. Za działanie ujędrniające i antycellulitowe odpowiedzialne są ziarna kakaowca bogate w naturalne przeciwutleniacze. Są one także źródłem kofeiny, która pobudza krążenie i działa wyszczuplająco.

Zabiegi z użyciem czekolady nie tylko pozytywnie wpływają na ciało, ale także poprawiają nastrój. Już sam zapach czekolady sprzyja powstawaniu w naszym organizmie endorfin, które zwalczają stres i wszelkie napięcia. Czekolada powoduje uczucie zadowolenia i przyjemności. Pobudza też wydzielanie serotoniny, co sprawia, że nabieramy energii i mamy dobry humor. Kosmetyki z czekoladą odpowiednio oczyszczają skórę z toksyn, poprawiają krążenie krwi oraz redukują cellulit. Przywracają ciału elastyczność, gładkość oraz zdrowy wygląd i koloryt.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena