Niezwykła moc oliwy znana jest od dawna. Sama w sobie jest doskonałym kosmetykiem zawierającym szereg witamin takich jak: A, B, C, E i F, jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, głównie polifenoli oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonale nawilża i wygładza skórę oraz opóźnia procesy starzenia. Jest jednym z najlepszych kosmetyków naturalnych, a witaminy w niej zawarte z łatwością przenikają przez skórę. Regularnie stosowana wzmacnia i odżywia włosy i paznokcie. Jest także doskonałym filtrem UV.
Te wszystkie cudowne właściwości posiada tylko i wyłącznie oliwa extra virgin, która jest najzdrowszym typem oliwy z oliwek. Extra virgin czyli oliwa z pierwszego tłoczenia jest uzyskiwana tylko ze świeżych, nie uszkodzonych owoców w sposób wyłącznie mechaniczny i nie jest poddawana żadnym procesom chemicznym. Owoce w bardzo krótkim czasie, nie przekraczającym kilku godzin od momentu zerwania, muszą zostać poddane obróbce. Bardzo ważna jest także temperatura tłoczenia, która nie może przekraczyć 27°C i musi być stale kontrolowana podczas całego procesu produkcyjnego. Wszystkie te czynniki wpływają na jakość oliwy i pozwalają na zachowanie jej najcenniejszych właściwości. Oliwy extra virgin charakteryzują się także niskim, nie przekraczającym 0,8 % poziomem kwasowości.
Z kolei oliwy typu pomace czy sansa są produkowane z wytłoczyn czyli masy pozostałej po toczeniu oliwy. Do takich wytłoczyn dodaje się rozpuszczalniki chemiczne i w ten sposób uzyskuje się coś w rodzaju oliwy, lecz jej obecność jest tutaj znikoma. Taki produkt dodatkowo jest poddawany rafinacji, co w efekcie skutkuje pozbawieniem go większości właściwości zdrowotnych.
Oliwy pomace czy sansa, nie posiadają zbyt wielu właściwości odżywczych i pielęgnacyjnych, a dodawanie ich do kosmetyków naturalnych jest pozbawione sensu, ponieważ nie są to oliwy w 100 % naturalne. Tylko kosmetyki zawierające oliwę extra virgin najlepiej odżywiają i pielęgnują skórę.