Nie bez powodu maj nazywany jest najpiękniejszym miesiącem w ciągu roku: zielona świeża trawa, coraz cieplejsze promienie słoneczne, rankiem lśniące kropelki rosy ożywiają najbardziej ospałe i apatyczne temperamenty.

Data dodania: 2012-05-18

Wyświetleń: 1775

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Z myślą o energicznych konsumentach, spragnionych biesiad na świeżym powietrzu, hipermarkety poszerzają swe oferty o przeróżne rodzaje mięs na ruszt. Owszem, możesz skorzystać z takiej propozycji, ale w grilla czy akcesoria do grillowania zaopatrz się u najlepszych, prawdziwych profesjonalistów, którzy znają to narzędzie jak przysłowiową „własną kieszeń” i rozwieją wszelkie twoje wątpliwości.

Trudno wyobrazić sobie majowe weekendy bez grilla w ogrodzie i bez bliskich osób, rodziny, przyjaciół. Grillowanie w pojedynkę traci sens, więc myśląc o zakupie grilla musisz mieć na uwadze szerokie grono konsumentów. W takim razie mały grill odpada, nie będziesz przecież jako dobry gospodarz pozwalał, by twoi goście czekali zbyt długo na przyrządzone smakołyki.

Grill powinien być duży i do tego gazowy. Dlaczego? Zazwyczaj jest tak, że chcesz uzyskać szybki i zadowalający efekt. Jeśli lubisz rozpalać grilla węglowego przez kilka godzin metodą prób i błędów, uważasz, że z czarnymi dłońmi ci do twarzy, to sam się oszukujesz. Można powiedzieć, że grill gazowy rozpala się sam, wymaga od ciebie tylko symbolicznego przekręcenia pokrętła i wciśnięcia przycisku zapalarki. Wreszcie poczujesz się nie jako udręczony gospodarz, ale jako zrelaksowany gość.

Prostoty ciąg dalszy. Nie jest tak, że na starcie grill pozwala ci odpocząć, a potem wyciska z ciebie siódme poty. Od samego początku do końca czyni grillowanie przyjemnym relaksem. Możesz mu zaufać.

Mała przestrzeń – żaden problem. Nie dysponujesz dużym ogrodem, musisz zadowolić się tarasem lub balkonem, to jednak nie znaczy, że masz rezygnować z hucznie obchodzonej majówki, tym bardziej, że kameralne spotkania cię nie satysfakcjonują. Grill gazowy można rozpalić za pomocą zapalarki elektrycznej, unikając w ten sposób otwartego płomienia.

Smak i aromat cię zadziwi. Wbrew pozorom grill gazowy zachowuje charakterystyczny dla grilla węglowego smak i aromat. Możesz dodatkowo uzyskać wspaniały aromatyczny dym, jeśli dodasz bezpośrednio przed grillowaniem kawałki drewna owocowego, uprzednio moczonego przez kilka godzin w wodzie. Do tego przyprawy i sosy, a nie rozróżnisz jakości potraw z grilla węglowego od tych z gazowego.

Na zdrowie. Grill gazowy posiada rozwiązania techniczne, które nie pozwalają na spalanie tłuszczów wytapianych z potraw i nie dopuszczają do emisji szkodliwych dla zdrowia substancji oraz powstawania nieprzyjemnego zapachu. Ten argument z pewnością przemawia do każdego, bo kto nie chce cieszyć się przyjemnością jedzenia bez nieprzyjemnych konsekwencji?

Mycie to przyjemność? Tak, ale tylko w przypadku grilla gazowego. Koniec z sadzą i popiołem, które osadzają się na powierzchni grilla węglowego, a początek przyjemnego i szybkiego mycia.

Ekonomia w dłuższej perspektywie. Do tej pory zniechęcał cię koszt zakupu grilla gazowego, ale gdy weźmiesz pod uwagę koszt paliwa, zmienisz zdanie. Z pewnością dokonując zakupu grilla węglowego zapłacisz mniej niż w przypadku gazowego, ale z czasem koszt węgla drzewnego przewyższy koszt gazu. Kalkuluj w szerszych perspektywach.

Do końca maja pozostało wiele dni, z których każdy jest dobry na zakup grilla gazowego. Jedna decyzja może przyczynić się do niezliczonych korzyści, a tegoroczna majówka może być najlepsza z wszystkich poprzednich.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena