Dlaczego Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe powinny być obecne w naszej diecie  i to począwszy od naszego życia płodowego, aż po jego kres? Na początek odpowiemy sobie na pytanie  dlaczego NNKT  są potrzebne w diecie naszych dzieci. Zapraszam do czytania.

Data dodania: 2012-03-17

Wyświetleń: 1719

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, w szczególności Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe robią ostatnio zawrotną karierę. Dlatego, aby uniknąć pewnych nieporozumień w nazewnictwie, na początek trochę teorii. Nienasycone kwasy tłuszczowe są to kwasy tłuszczowe zawierające wiązania podwójne. Należą do nich grupy: omega 3 (ALA, EPA, DHA), omega 6 (LA, CLA, GLA) i omega 9. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się grupę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są  niezbędnym elementem diety człowieka, a nie są syntezowane przez nasze organizmy (mogą je syntezować jedynie rośliny i część zwierząt) i dlatego nazywamy je Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi (NNKT, ang. EFA - Essential Fatty Acid). Ważniejsze niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe u człowieka to:

- kwas linolowy (LA)
- kwas linolenowy (ALA)

Z tych kwasów tłuszczowych organizm ludzki może wytworzyć inne potrzebne mu kwasy tłuszczowe (np. z ALA - EPA, DHA). NNKT pod nazwą witamina F (nazwa międzynarodowa: Vitaminum F) jest stosowana w lecznictwie.

Tyle teorii. My w swych rozważaniach skoncentrujemy się na omega 3 i omega 6, a zwłaszcza na pierwszej grupie i ich roli w codziennej diecie dziecka.

Kwasy omega 3 odgrywają znacżącą rolę dla organizmu już w życiu płodowym, a ich obecność ma wpływ na prawidłowy rozwój dziecka w ciąży, a także samopoczucie jego mamy. Są wykorzystywane do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania mózgu, układu nerwowego i siatkówki oka. Badania dowodzą, że prawidłowe stężenie kwasów z grupy omega-3 ((szczególnie EPA i DHA) wpływa korzystnie na pracę komórek nerwowych, a także wspomaga prawidłowy rozwój wzroku. Omega 3 wpływają też korzystnie na masę urodzeniową dziecka, a także obniżają ryzyko wystąpienia alergii i zespołu ADHD u dziecka. Są także ważnym czynnikiem zwiększającym odporność i dotyczy to zarówno dzieci jak i dorosłych.

Jak więc widzisz, aby dziecko zdrowo rosło i rozwijało się ważne jest, aby zapewnić mu zbilansowaną dietę, w której nie zabraknie kwasów omega 3. Przy czym należy dodać, że warto zadbać aby było to źródło naturalne i jak najlepszej jakości. Stąd jako źródło EPA czy DHA, ze względu na duże zanieczyszczenia metalami ciężkimi lub innymi związkami, musimy niestety pominąć większość ryb morskich, jak i suplementów omega 3 z nich wytworzonych, chyba, że są to ryby pochodzące z zimnych wód oceanicznych. Inne źródło tego rodzaju kwasów to tran i algi. Natomiast źródłem omega 3 typu ALA, z której jak pamiętamy organizm potrafi wytworzyć EPA i DHA, jest świeży olej lniany, rzepakowy, nasiona lnu i orzecha włoskiego. Z suplementów, wartym polecenia jest koncentrat omega 3 i 6 z lnu w opatentowanej formule w postaci estrów etylowych.

Tyle na dzisiaj. W następnym artykule opiszę szerzej inne aspekty dotyczące funkcjonowania naszego organizmu, na które wpływ mają kwasy omega 3 i 6. Pokażę także ich rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych w tym chorób serca, miażdżycy cukrzycy czy wspomnianym ADHD. Do usłyszenia.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena