Arbuz zawiera praktycznie wszystkie potrzebne nam witaminy i minerały. Najwięcej ma w sobie witaminy A i C. Składają się ona na około 40% wartości całego owocu. Na dodatek można w nim znaleźć całkiem spore ilości witaminy B6, kwasu foliowego, tiaminy...

Data dodania: 2012-03-09

Wyświetleń: 8710

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Każdy z nas lubi zjeść coś chrupiącego i soczystego. Mam oczywiście na myśli świeżego arbuza. Ale okazuje się, że arbuz nie tylko nadaje się do gaszenia pragnienia w upalny dzień. Ma on w sobie bardzo dużo witamin i wartości odżywczych. Bardzo dobre jest to, że w wielu obszarach jest on dostępny przez cały rok. Ponadto ma ciekawe właściwości pomagające spalać tłuszcz.

Wartości odżywcze arbuza

Jak Schudnąć za pomocą arbuza? Jedzenie owoców jest bardzo ważne szczególnie wtedy, kiedy przebywa się na diecie. Arbuz jest akurat takim owocem, który ma bardzo dużo do zaoferowania. Jeden odkrojony kawałek arbuza ma 86 Kcal. To dużo mniej niż 1 gram tłuszczu, cholesterolu i 1% dziennej wartości sodu. Za to arbuz dostarcza 22 g węglowodanów, 2 g białka, wartości odżywcze i możliwości do spalania tłuszczu. Ten owoc idealnie nadaje się do obniżania poziomu cukru w organizmie i zapewnie uczucie sytości przez dłuższy czas. Arbuz zawiera praktycznie wszystkie potrzebne nam witaminy i minerały. Najwięcej ma w sobie witaminy A i C. Składają się ona na około 40% wartości całego owocu. Na dodatek można w nim znaleźć całkiem spore ilości witaminy B6, kwasu foliowego, tiaminy i wiele innych ważnych minerałów. Oprócz sodu zawiera również potas, magnez i mangan. Poza tym zawiera bardzo dużo minerałów w ilościach znacznie większych niż jakikolwiek inny owoc.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia arbuza

Arbuz jest bardzo silnym antyoksydantem poprzez dużą zawartość w sobie witaminy A i C. Przez to pomaga w neutralizowany wolnych rodników, które powodują wiele chorób i stanów zapalnych wielu części organizmu. Zapobiega takich chorobom ja zawał serca i udar mózgu. Różowy kolor arbuza zdradza, że znajduje się w nim bardzo dużo beta karotenu, który pomaga w leczeniu wielu nowotworów a zwłaszcza jelita grubego. Karotenoid dodatkowo wzmacnia arbuza w walce z rakiem. Przez to, że arbuz zawiera w sobie bardzo dużo wody, to przyspiesza nasz metabolizm, przez co pozwala nam na spalanie wielu zbędnych kalorii.  Błonnik i białko zapewniają Ci dużo energii i siły na aktywny sposób spędzenia dnia. Ten owoc najlepiej wspomaga zrównoważoną dietę, w parze z nią daje naprawdę zadowalające efekty.

Przepisy na potrawy z arbuzem

Skóra arbuza powinna być bardzo kolorowa, a nie matowa. Warto wziąć też pod uwagę wagę owocu podczas dokonywania wyboru. Dojrzałe arbuzy będą się wydawały bardzo ciężkie jak na swój wymiar. Warto połączyć arbuza z ogórkiem i stworzyć bardzo ciekawą i letnią sałatkę. Przed połączeniem wszystkiego powinnaś się upewnić, czy arbuz nie jest zmrożony, żeby nie zepsuć całej potrawy. Dołóż do sałatki trochę kiwi oraz sok z limonki. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowywanie potraw z arbuza, możesz wycisnąć z niego sok i zrobić sobie napój. Do wcześniej wspomnianej sałatki warto dołożyć też jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli zaś chodzi o drinka z arbuza to warto dolać do niego tequili. Ten alkohol najlepiej smakuje właśnie w połączeniu z arbuzem. Arbuza możesz dodać w zasadzie do wszystkiego. Ma on bardzo mało kalorii i jest niezwykle smaczny. To taki owoc, który zapewni Ci naprawdę bardzo dużo właściwości odżywczych w wspomoże Twoje zdrowie naprawdę pod wieloma względami. 

Licencja: Creative Commons
2 Ocena