Panna cotta to wyśmienity włoski deser przyrządzany z podgrzewanej z żelatyną śmietanki. Potrawa ta podawana jest najczęściej z dodatkiem świeżych owoców oraz sosów owocowych. Tiramisu to włoski warstwowy specjał przygotowany z puszystych biszkoptów nasączonych kawą i likierem Amaretto, masy powstałej z kremowego serka mascarpone, cukru, jaj oraz niewielkiej ilości kakao. Pochodzące z Francji słodkie tarty to wypełnione najczęściej sezonowymi owocami ciasta na kruchym spodzie. Creme brulee „przypalony krem” to znakomity francuski krem przygotowany ze śmietanki, jajek oraz cukru z warstwą karmelizowanego cukru na wierzchu. Tort Sachera to chyba najbardziej znany austriacki smakołyk. Warstwy wyśmienitego ciasta czekoladowego, przełożone smakowitą konfiturą morelową, a wszystko to ukryte pod warstwą głębokiej w smaku, najlepszej jakości czekolady. Wiedeński Tort Sachera to nie jedyny austriacki wkład w listę najpopularniejszych na świecie deserów, bowiem Apfelstrudel jest również dziełem Austriaków. To wyśmienite ciasto wypełnione farszem z jabłek, rodzynek, cynamonu oraz bułki tartej. Z kuchni bałkańskiej pochodzi natomiast kończąca tę listę Baklava. To deser przygotowany z warstw ciasta półfrancuskiego (ciasto różni się nieco w każdym kraju np. w Grecji jest to ciasto filo) przełożonego różnego rodzaju orzechami, miodem oraz cukrem. Upieczone ciasto polewa się specjalnie przygotowanym słodkim syropem cukrowym i kroi w kawałki przed podaniem.
Jak widać każda kuchnia ma swój unikalny na skalę światową specjał, który warto przygotować dla swojej rodziny, poznając nowe, czasem nawet bardzo egzotyczne smaki.