Składniki:
- 0,5kg twarogu
- 1 szkl. cukru
- 0,5 kostki margaryny
- zapach migdałowy
- 5 paczek herbatników (Petit po 150g)
Przepis:
Na początku trzeba twaróg utrzeć z cukrem, później dodać margarynę oraz zapach migdałowy (można również dodać inny zapach, według własnego gustu i smaku). Ciastka układamy na pazłotku (najwygodniej jest rozłożyć pazłotko w blaszcze;3 ciastka na szerokość,natomiast na długość to zależne jaką mamy za dużą blaszkę), na ciastka nakładamy wcześniej przygotowaną masę. Następnie na masę znowu układamy ciastka i kolejną warstwę masy, a na nią wykładamy ostatnią warstwę ciastek. Na wierzchu ostatniej warstwy ciastek wykładamy resztę masę, ale tylko na środkową część ciastek (czyli jak mamy 3 ciastka na szerokość to wykładamy masę tylko na rząd długości drugich ciastek). Po tym składamy ciastka w naszą "piramidkę" (bnoczne ciastka podnosimy do góry, tak aby wyszedł trójkąt, czyli nasza piramidka). Zawijamy dokładnie pazłotkiem i na jakiś czas wkładamy do lodówki. Na koniec polewamy całą "piramidkę" polewą.
Przepis na polewa wg.mojego wykonania:
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek cukru
- 3-4 łyżki kakao
Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Gotową polewą dokładnie polewamy całe ciasto i znów wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła na naszej "piramidce"
Można dla urozmaicenia posypać jeszcze gorącą polewę wiórkami kokosowymi lub czymś co bardzo lubimy, ja np.posypuje kolorowymi wiórkami.