Jeżeli lubisz wiórki kokosowe i budyń to musisz koniecznie zrobić to ciasto. Jest smaczne i łatwe w przygotowaniu, napewno nie pożałujesz:-)   

Data dodania: 2011-09-21

Wyświetleń: 3089

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons



Składniki na biszkopt:

6 jajek,                           

1 ¼ szklanki cukru,                                 

1 szklanka mąki pszennej,                              

¾ szklanki mąki ziemniaczanej,

1 łyżka octu,                                           

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa budyniowa:

2 ugotowane budynie śmietankowe (z mniejszą ilością mleka niż jest na opakowaniu)

Masa kokosowa:

20 dag wiórek kokosowych,                  

⅓ masła,                         

4 łyżki cukru,                        

2 łyżki miodu,                             

Cytryna i przegotowana woda do nasączenia biszkoptów – proporcje wg uznania.

Białka i cukier ubijamy na sztywno, dodajemy ocet i żółtka – jeszcze chwile ubijamy, aż się wszystko połączy. Następnie przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenna, i razem z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 175° C.

Gotujemy 2-a budynie śmietankowe z mniejszą ilością mleka, żeby masa była gęściejsza niż zwykle.

Rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy wiórki i smażymy na złoty kolor. Mieszamy żeby się nie przypaliło.

Biszkopt kroimy na pół. Dolny placek biszkoptu nasączamy, smarujemy kwaśnym dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i też nasączamy. Wierzch biszkoptu smarujemy budyniem i wtłaczamy w ten budyń usmażone lekko ciepłe wiórki.

Pycha

Licencja: Creative Commons
1 Ocena