Na polskich stołach nieustannie króluje czysta wódka weselna, za którą nadal przepadają całe pokolenia. To jaki jej rodzaj wybierzemy jest bardzo indywidualną sprawą i większość osób wie, że to właśnie wódka Luksusowa lub Wyborowa zarumieni gości weselnych. Trudniej podjąć decyzję ile butelek należy kupić, by nie przepłacić, a jednocześnie by jej nie zabrakło. Najczęściej przyjmuje się, że 0.5 litra na parę jest wystarczające. Należy do tego jednak doliczyć alkoholowe nagrody dla zwycięzców weselnych zabaw, osób robiących „bramę” i innych tego typu okoliczności. Wspomniana więc półlitrówka to zdecydowanie za mało, a nikt nie chce przecież by na jego weselu zabrakło alkoholu. Dlatego przy dwudniowej imprezie warto kupić 0.5 litra, ale na jedną osobę.
Pomimo iż wódka nadal zajmuje wiodącą pozycję jeżeli chodzi o alkohole na wesele, to nie wolno zapomnieć o osobach nieprzepadających za czyściochą i preferujących nieco inne trunki. Właśnie dla takich gości – w większości kobiet – na stole powinny stanąć także butelki z winem. Najlepiej zaopatrzyć się w wina półwytrawne i półsłodkie, które cieszą się u nas w kraju największym zainteresowaniem. Jeżeli wesele odbywa się latem, powinny być także wina białe i różowe, które są bardziej orzeźwiające i lżejsze od czerwonego. To, ile butelek wina trzeba kupić oczywiście zależy od tego jakie towarzystwo będzie się bawić na weselu, przyjmuje się jednak około, że na około 10 gości powinny przypaść 3-4 butelki.
Kieliszki do wina powinny zostać ułożone po prawej stronie talerzyka, obok kieliszków do wódki. Nie można przewidzieć którzy goście będą raczyć się winem, a którzy wódką, dlatego nie wolno na ślepo rozłożyć szkła. Wiele par na środku stołu ustawia kilka kieliszków do wina, tak by chętne osoby mogły po nie sięgnąć. Może się jednak okazać, że przy jednym stole wszyscy goście będą sączyć wino do obiadu, a przy kolejnym nikt po nie nie sięgnie, nie jest to więc do końca dobre rozwiązanie. Wino należy podawać w temperaturze pokojowej, wódkę natomiast mocno schłodzoną. Ciepła nie tylko nie będzie smakować, ale może spowodować zbyt szybkie upicie się bawiących się gości, a przecież nie o to chodzi. Dobrym i niedrogim rozwiązaniem jest podanie wódki w wiaderkach wypełnionych lodem, który utrzyma ognistą wodę w odpowiedniej temperaturze.
Niektóre pary decydują się także na zorganizowanie drink baru, w którym kolorowe trunki serwuje profesjonalny barman. Niewątpliwie będzie on cieszył się dużą popularnością zarówno wśród pijących, jak i niepijących i dzieci, dla których zostaną przygotowane barwne koktajle owocowe. Jest to jednak dość duży wydatek, na który składa się nie tylko koszt wynajęcia barmana, ale także zakup wszystkich niezbędnych alkoholi i dodatków, które będą mu potrzebne do stworzenia ciekawych kompozycji smakowych. W związku z tym niewiele par stać na tego typu luksus. Z drugiej strony młodzi zakochani zrobią wiele, by ten dzień pozostał na długo w pamięci zgromadzonych gości.