Jakiś czas temu mąż poprosił mnie o ugotowanie zupy gulaszowej... w związku z tym że nigdy wcześniej nie gotowałam takiej zupy zaczęłam szperać w necie i szukać najlepszego przepisu. Po wielu eksperymentach stworzyłam własną zupę gulaszową:-) Niestety jest troszeczkę pracochłonna, ale spróbujcie ja zrobić, bo naprawdę warto!

Data dodania: 2011-08-31

Wyświetleń: 1510

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:

mięso wieprzowe (łopatka lub gulaszowe), 70-80 dag

cebula, 2 sztuki                               
pieczarki, 30 dag                                       
marchewki, 2 duże sztuki

pietruszka, 1 sztuka                                                   
papryka czerwona lub żółta, 2 sztuki                                           
ogórek konserwowy, 6 sztuk

kukurydza, 1 puszka                             

groszek, ½ puszki

pomidor, 1 sztuka                                    
koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki

liść laurowy, 2 sztuki

ziele angielskie, 4 sztuki
sól
pieprz
ostra papryka

 

Przygotowanie:

1.      Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, później dorzucamy cebulą. Jak się usmaży wrzucamy do garnka, zalewamy wodą wg uznania, ale ok. pół garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.

2.      Pieczarki kroimy w plasterki, obsmażamy i dodajemy do mięsa.

3.      Jak mięso będzie już trochę miękkie dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę.

4.      Następnie kroimy ogórki i paprykę w cienkie paski, i dodajemy do garnka.

5.      Pomidora zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, kukurydzę i groszek odsączamy na sicie i dorzucamy wszystko do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Na koniec zagęszczamy wodą z mąką lub śmietaną z mąką.

Oto rezultat:

DSC09026

Smacznego

Justyna

Licencja: Creative Commons
3 Ocena