Niskobiałowy sposób odżywiania stosowany jest szczególnie przy problemach z funkcjonowaniem nerek. Przekroczenie bezpiecznych limitów białka może zakłócać pracę nerek, natomiast w przypadku dotkliwych schorzeń – może sprawić strasznie cierpienia.

Data dodania: 2011-08-31

Wyświetleń: 1514

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Od czego zacząć?

Wprowadzanie bez należytej wiedzy jakiejkolwiek diety, kiedy mamy świadomość, że nie jesteśmy "zdrowi jak ryba", może skończyć się marnie. Doktor z odpowiednim doświadczeniem na pewno będzie wiedział co powinno się w takiej sytuacji uczynić, zatem trzeba się z doktorem szybko skonsultować.

Czym będzimy się żywić?

Niskobiałkowy tryb odżywiania zakłada spożywanie większych ilości witamin. Do przyprawiania posiłków wykorzystujemy kwasek cytrynowy.

Co unikać?

Przede wszystkim należy obniżyć porcje spożywanego mięsa oraz soi. Ze względu na fakt, że jarzyny także są źródłem białka, dieta niskobiałkowa musi być dopełniana witaminami. Nieraz białko zostaje skreślone z diety w całości, nieraz jest tylko ograniczone w jadłospisie. Nie wolno pośpiesznie wykreślić całkiem tego składnika z diety.

Ilość białka

Istnieją dwa rodzaje zapotrzebowania na proteiny. Pierwszy, mniejszy, obejmuje w przybliżeniu 21-31 gram na dobę. Uściślając, jest to poniżej połowy grama na 100 gramów masy ciała. Drugi model to 39-52 gramów protein na dobę, czyli 0,6-0,65 grama na kilogram masy ciała. W porównaniu z innymi sposobami żywienia jest to około trzy razy mniej rekomendowanego spożycia białka.

Odchudzanie?

Diety przeważnie kojarzą nam się z zgubą nadmiernej masy ciała. Poniektóre nie służą jedynie powyższej opinii, tylko leczeniu specyficznych chorób. Omówiony tryb odżywiania należy do diet skierowana do ludzi walczących z chorobami nerek. Nie ma w takim razie mowy o zastosowaniu diety niskobiałkowej u ludzi chcących stracić na wadze.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena