To, jaki szczep winorośli został użyty do produkcji wina, jest kluczowe dla jego koloru, smaku i zapachu – dlatego właśnie poszczególne wina smakują tak różnie.

Data dodania: 2011-08-26

Wyświetleń: 1402

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Szacuje się, że obecnie na świecie istnieje około 10 000 odmian winorośli, lecz jedynie z 50 spośród nich można wyprodukować wino. Ich podstawę stanowi magiczna dziesiątka, po 5 klasyków czerwonych i białych.

Najpopularniejszym szczepem białych winogron jest Chardonnay. Zawdzięcza to swojej uniwersalności oraz sporym różnicom pomiędzy klonami szczepu. Dzięki temu można z niego wytworzyć zarówno wina lekkie jak i ciężkie. Wina wytrawne z tego szczepu charakteryzuje lekkość oraz aromatyczne nuty jabłka, melona, ananasa, w ciężkich odmianach natomiast można wyczuć aromat masła orzechowego i dymu. Wytwarza się z niego klasyczne burgundy, takie jak Chablis czy Pouilly-Fuissé oraz najlepsze szampany. Małe i złociste owoce są fermentowane i dojrzewają w dębowych beczkach, dzięki czemu wino uzyskuje aromat drzewa dębowego.

Riesling to kolejny szlachetny szczep, z którego produkuje się zarówno wina słodkie jak i wytrawne. Trunki cechuje lekkość, delikatność i wysoka kwasowatość zrównoważona odpowiednią ilością cukru. Młode wina charakteryzuje bogactwo aromatycznych owoców – cytryny, limonki, grejpfruta i pestki brzoskwiniowej oraz białych kwiatów i lipy. Z wiekiem trunek nabiera naftowych i krzemiennych nut. Riesling jest odmianą mrozoodporną i szczególnie podatną na działanie szlachetnej pleśni.

Ze szczepu Sauvignon Blanc wytwarzany jest bardzo aromatyczny, intensywny i świeży trunek . Są to przede wszystkim wina wytrawne, spożywane za młodu. W zależności od klimatu może się zmieniać jego smak.

Gewurztraminer to szczep wymagający chłodnego klimatu i dość trudny w uprawie. Z późno zebranych winogron powstają wina i wyjątkowym smaku i aromacie, z egzotycznym, perfumowanym bukietem w roli głównej.

Ostatnim już szczepem białych winogron jest Muscat, wywodzący się ze starożytnej Grecji. Produkuje się z niego wina słodkie oraz wzmacniane, lekko musujące lub wytrawne. Szczep charakteryzuje duży potencjał aromatyczny i duża zawartość cukru.

Białe wina są nie tylko źródłem nieprawdopodobnych podróży smakowych, ale także wielu wartości odżywczych. Warto więc wypić lampkę przed obiadem, zwłaszcza lekkiego schłodzonego wina bułgarskiego. Wystarczy tylko pamiętać o zachowaniu złotego środka.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena