Częstymi propozycjami w greckiej kuchni są dipy. Bardzo popularnym warzywem jest tam bakłażan, dlatego dziś przepis na dip z bakłażana z czosnkiem. Jest to klasyczny grecki dip idealny do krakersów z sezamem, grillowanej papryki czy pieczywa.
Niezbędne składniki dipu z oberżyny (inna nazwa bakłażana):
2 duże bakłażany
50 ml oliwy extra virgin (kreteńska oliwa jest wyśmienita na dip z bakłażana)
pół cytryny
150 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
natka pietruszki, mielony kminek, sól, pieprz
Przepis na dip bakłażanowy - jest to przepis kuchni śródziemnej. Zaczynamy od nakłucia tego warzywa widelcem, ułożeniu na blasze do pieczenia i …pieczenia. Czas pieczenia to trzy kwadranse w mocno nagrzanym piekarniku (około 190 st. C.). Po wyjęciu bakłażana odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ.
Miąższ smażymy na patelni przez 5 minut na rozgrzanej uprzednio oliwie. Przekładamy do miksera, dodajemy sok z połowy cytryny i miksujemy na gładką pastę. Podczas miksowania dodajemy grecki jogurt, mielony kminek, drobno starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Dip jest gotowy, przed podaniem schładzamy go w lodówce przez godzinę. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Dip z bakłażana podajemy z krakersami sezamowymi, papryką – polecam grillowaną, czy z pieczywem.
Dip jest prosty w przygotowaniu - choć zajmuje ono sporo czasu. Dlatego warto zrobić więcej tego dodatku. Od jakiegoś czasu polscy producenci prześcigają się w produkcji jogurtów "typu greckiego" więc skompletowanie składników nie nastręcza większych trudności. Bakłażany w Polsce są dostępne coraz dłużej - polecam spróbować!