Kuchnia grecka ma różne oblicza - kontynentalne i wyspiarskie. Jestem fanem kuchni kreteńskiej, gdzie podstawą są oliwki, oliwa (na wyspie drzewa -  rosną tylko oliwne i pomarańczowe) lokalne zioła, jagnięcina, mięso zajęcze i warzywa. Do każdego dania warto mieć odpowiedni dip. 

Data dodania: 2011-08-30

Wyświetleń: 1204

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Częstymi propozycjami w greckiej kuchni są dipy. Bardzo popularnym warzywem jest tam bakłażan, dlatego dziś przepis na dip z bakłażana z czosnkiem. Jest to klasyczny grecki dip idealny do krakersów z sezamem, grillowanej papryki czy pieczywa. 

Niezbędne składniki dipu z oberżyny (inna nazwa bakłażana):

2 duże bakłażany

50 ml oliwy extra virgin (kreteńska oliwa jest wyśmienita na dip z bakłażana)

pół cytryny

150 ml jogurtu greckiego

2 ząbki czosnku

natka pietruszki, mielony kminek, sól, pieprz

Przepis na dip bakłażanowy - jest to przepis kuchni śródziemnej.  Zaczynamy od nakłucia tego warzywa widelcem, ułożeniu na blasze do pieczenia i …pieczenia. Czas pieczenia to trzy kwadranse w mocno nagrzanym piekarniku (około 190 st. C.). Po wyjęciu bakłażana odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ.

Miąższ smażymy na patelni przez 5 minut na rozgrzanej uprzednio oliwie. Przekładamy do miksera, dodajemy sok z połowy cytryny i miksujemy na gładką pastę. Podczas miksowania dodajemy grecki jogurt, mielony kminek, drobno starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

Dip jest gotowy, przed podaniem schładzamy go w lodówce przez godzinę. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Dip z bakłażana podajemy z krakersami sezamowymi, papryką – polecam grillowaną, czy z pieczywem.

Dip jest prosty w przygotowaniu - choć zajmuje ono sporo czasu. Dlatego warto zrobić więcej tego dodatku. Od jakiegoś czasu polscy producenci prześcigają się w produkcji jogurtów "typu greckiego" więc skompletowanie składników nie nastręcza większych trudności. Bakłażany w Polsce są dostępne coraz dłużej - polecam spróbować!

Licencja: Creative Commons
1 Ocena