Skladniki:
- 3 jajka,
- 400g cukru,
- 500g startej cukinii,
- 200g oliwy lub roztopionej margaryny,
- 500g mąki,
- 150g mielonych orzechów,
- 1 łyżka soli,
- 1 mała paczuszka cukru waniliowego,
- 1 mała paczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodać odciśniętą cukinię i oliwę lub margarynę. Miksować na małych obrotach, ponieważ masa jest bardzo rzadka. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, tzn. z orzechami, solą, cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia i cynamonem. Stale miksując powoli dodawać do masy.
Dużą foremkę lub 2 mniejsze dobrze natłuścić, posypać bułką tartą lub kaszą. Ciasto wylać do foremki/ foremek i piec w temperaturze ok.180 stopni 60-80min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone!
Po upieczeniu pozostawić ciasto ok. 15min. w foremce do ostygnięcia. Wyjąć z foremki/ foremek i posypać cukrem pudrem.
Ciasto można z powodzeniem zamrozić i wyjąć w odpowiednim momencie, albo zawinąć aby nie utraciło świeżości. Ciasto z cukinią smakuje wyśmienicie, wcale nie wyczuwa się w nim cukinii. Jezeli ktoś nie lubi cynamonu, to można dodać inny składnik - przyprawę do piernika lub inną. Moim gościom bardzo smakowało moje nowe ciasto, pytali mnie o przepis. Nie każdy lubi cukinię i dlatego nie mówiłam jakie są składniki, to była zagadka trudna do odgadnięcia. Jakież było zdziwienie wielu osób i miłe zaskoczenie, że coś takiego można upiec z cukinii. Warto wypróbować, gorąco polecam!