Od 2004 roku wszystkie Organizacje z branży żywnościowej państw członkowskich Unii Europejskiej są zobowiązane do wdrożenia Systemu Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności HACCP. W konsekwencji tego rozporządzenia nikogo nie dziwi już to, że firma przestrzega zasad GMP/ GHP, wręcz przeciwnie, dziwiłoby to , gdyby któryś z producentów rozprowadzał żywność do sklepów nie posiadając Systemu HACCP. Jako rozszerzenie Systemu Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności powstała norma, która znacznie zwiększa zaufanie konsumentów. System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000. Norma ta została opublikowana w 2005 roku przez Międzynarodową Organizację Standaryzacyjną. Ujednolica ona tryb postępowania Przedsiębiorstw w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności. System jest skierowany nie tylko do producentów żywności, ale również Przedsiębiorstw transportujących oraz magazynujących produkty żywnościowe. Ważne jest również, aby producenci pasz i dodatków żywnościowych mieli świadomość o istnieniu Normy ISO 22000.
Wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności przebiega zazwyczaj w sposób dość schematyczny. Projekt rozpoczyna się wstępnym audytem, na którym konsultanci dokładnie weryfikują system działania przedsiębiorstwa oraz oceniają zaawansowanie czynności związanych z zapewnieniem swoim produktom bezpieczeństwa. Następnie należy opracować odpowiednią dokumentację i przeprowadzić szkolenia doskonalące pracowników. Firma wyznacza odpowiednią osobę, która w przyszłości zobowiązana jest do pełnienia funkcji Pełnomocnika ds. ISO 22000. Jeżeli cała dokumentacja jest już opracowana należy sprawdzić czy Przedsiębiorstwo stosuje się do zasad opisanych w Normie ISO 22000 i dokonać odpowiednich zapisów. Należy pamiętać, że wdrożenie Systemu Zarządzania Jakością sfinalizowane jest Certyfikatem, który nadaje Organizacji Jednostka Certyfikująca po dokładnej kontroli pracy Przedsiębiorstwa.
System oprócz nakładu pracy daje szereg korzyści Organizacji z branży żywnościowej. Są to możliwości brania udziału w przetargach, większe zaufanie konsumentów oraz ogólna poprawa jakości oferowanych usług. Przedsiębiorstwo po wdrożeniu Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ma łatwiejszy dostęp do rynków zagranicznych.