Porcja dla 4 osób: 189 kcal. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie i gotowanie : 25 minut. Bardzo smaczny deser po obiedzie, ktory bedzie smakował każdemu.

Data dodania: 2011-01-24

Wyświetleń: 1727

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:                                                            

- 4 duże jabłka                                   

- szklanka mleka                                            

- 2 łyżki cukru, żółtko                                                 

- łyżeczka mąki ziemniaczanej                                  

- łyżka rodzynków                                          

- 3 łyżeczki dżemu                                                            

Przygotowanie:              

Jabłka umyć i wytrzeć do sucha . Wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu. Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 25 minut w 200st. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gęstym sosem zalać jabłka 5 minut przed końcem pieczenia. Przed podaniem posypać umytymi i osączonymi rodzynkami.       

Licencja: Creative Commons
2 Ocena