Torciki Truskawkowe na cytrynowym spodzie ... Codziene delicjie : pyszny mus owocowy na delikatnym biszkopcie . Po prostu palce lizać .CZas przygotowania około 40 min ... czyli łatwo tanio i smacznie

Data dodania: 2011-01-16

Wyświetleń: 1499

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki  na około 20 sztuk :

CIASTO BISZKOPTOWE :

4 jaja

150 g cukru

1 opakowanie aromatu cytrynowego

100g mąki pszenej

50 gmąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM TRUSKAWKOWY , DEKORACJA :

10 łyżeczek żelatyny

700 g truskawek świeżych lub mrożonych )

100 g cukru

800ml śmietany kremówki

1/2 poalowania jasnej galaretki owocowej

KROK 1 :Piekarnik rozgrzać do 180 C . jaja miksowaćz cukrem i aromatem , aż powstanie puszysta masa a cukier całkowicie się rozpuści . Mąki wymieszać z proszkiem , przesiać na masę , delikatnie wymieszać .

KROK  2 :Blachę (30 x 24 cm ) wyłożyć pergaminem , wlać ciasto ,piec ok. 30 min , przełożyć na ściereczkę posypaną cukerm, zdjać papier . NA biszkopcie położyć spodem do góry  prostokątnąpaterę ,całość odwrócić, całość umieszczając na paterze. Wokół ciasta zapiąć ramę.

KROK 3  :Masa: żelatynę rozpuścić w małej ilosci wody . Świeżę truskawki umyć lub mrożone rozmrozić . 200 g owoców odłożyć doozdoby , wstawić dolodówki . Resztę posypać cukrem  , zmiksować . Mus truskawkowy podgrzać , wymieszać z rozpuszczoną żelatyną . Wystudzi. Chwilę przed zastygnięciem dodać bitą śmietanę . Biszkopt posmarować kremem truskawkowym , wstawić na noc do lodówki .

KROK  4 :Ciasto wyjąć z lodówki  ,zdjąć ramę . Placek pokroić na kawałki . Każdy kawałek przystroić 2 połówkami truskawek. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu w połowie porcji wody , tężejącą posmarować owoce . Torciki trzymać w lodówce

Licencja: Creative Commons
0 Ocena