Składniki na około 20 sztuk :
CIASTO BISZKOPTOWE :
4 jaja
150 g cukru
1 opakowanie aromatu cytrynowego
100g mąki pszenej
50 gmąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KREM TRUSKAWKOWY , DEKORACJA :
10 łyżeczek żelatyny
700 g truskawek świeżych lub mrożonych )
100 g cukru
800ml śmietany kremówki
1/2 poalowania jasnej galaretki owocowej
KROK 1 :Piekarnik rozgrzać do 180 C . jaja miksowaćz cukrem i aromatem , aż powstanie puszysta masa a cukier całkowicie się rozpuści . Mąki wymieszać z proszkiem , przesiać na masę , delikatnie wymieszać .
KROK 2 :Blachę (30 x 24 cm ) wyłożyć pergaminem , wlać ciasto ,piec ok. 30 min , przełożyć na ściereczkę posypaną cukerm, zdjać papier . NA biszkopcie położyć spodem do góry prostokątnąpaterę ,całość odwrócić, całość umieszczając na paterze. Wokół ciasta zapiąć ramę.
KROK 3 :Masa: żelatynę rozpuścić w małej ilosci wody . Świeżę truskawki umyć lub mrożone rozmrozić . 200 g owoców odłożyć doozdoby , wstawić dolodówki . Resztę posypać cukrem , zmiksować . Mus truskawkowy podgrzać , wymieszać z rozpuszczoną żelatyną . Wystudzi. Chwilę przed zastygnięciem dodać bitą śmietanę . Biszkopt posmarować kremem truskawkowym , wstawić na noc do lodówki .
KROK 4 :Ciasto wyjąć z lodówki ,zdjąć ramę . Placek pokroić na kawałki . Każdy kawałek przystroić 2 połówkami truskawek. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu w połowie porcji wody , tężejącą posmarować owoce . Torciki trzymać w lodówce