Gdy twój maluszek skończy pół roku, pora na rozszerzanie jego diety, ponieważ samo mleko już nie wystarczy. Maluch potrzebuje więcej różnorodnych składników, dlatego stopniowo należy urozmaicać jego jadłospis. Sprawdź, co i kiedy powinno znaleźć się na talerzu twojego smyka.

Data dodania: 2011-01-07

Wyświetleń: 2289

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Maluch potrzebuje dużo energii na zabawę i poznawanie świata. Doskonałą propozycją na smakowity początek dnia jest pyszne śniadanko. Można zaserwować kaszkę dziecku karmionemu mlekiem modyfikowanym od 5. miesiąca a dziecku na piersi od 6-7. miesiąca,  natomiast od 10. miesiąca smyk może już jeść kaszę jaglaną a od 11-12. miesiąca kasze gruboziarniste. Z kolei alergicy muszą uważać  na kasze z pszenicy i jęczmienia.

Idealną przekąską mogą być owoce albo warzywa. Zawierają one dużo witamin, błonnika oraz składników mineralnych. Można je podawać od 5. miesiąca dziecku karmionemu sztucznie, natomiast od 7. miesiąca dziecku karmionemu piersią. Lepiej zacząć od najmniej alergizujących owoców, takich jak jabłka i banany, następne mogą to być porzeczki, maliny i gruszki. Z kolei z warzyw na początek najlepsze będą ziemniaki, marchew, pietruszka, dynia, seler i por, następnie od 7. miesiąca, groszek, brokuły, kalafior, kapusta, od 10. miesiąca pomidory a od 2 roku sałata i rzodkiewka. Niemowlaczkowi należy miksować warzywa gotowane a starszemu dziecku lepiej  podawać surowe.

Na obiadek bardzo wartościowym posiłkiem będzie mięso lub ryba. Można je podawać od 6. miesiąca dziecku na mleku modyfikowanym a od 7. miesiąca dziecku na piersi. Zawierają one białko, witaminy, żelazo, jod oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do rozwoju mózgu. Alergicy muszą uważać na wołowinę, cielęcinę przy alergii na mleko i kurczaka przy alergii na jajka. Na początek należy podawać zmiksowane jako dodatek do zupki a od 10. miesiąca osobno jako drugie danie.

Na podwieczorek można zaserwować jogurt, kefir lub maślankę, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalny wapń, magnez i białko a także witaminy oraz bakterie, które bardzo korzystnie wpływają na pracę brzuszka. Jogurciki dla niemowląt można  podawać od 7. miesiąca a pozostałe od 11-12. miesiąca. Maluchowi należy podawać 3 razy w tygodniu a starszakowi codziennie.

Na zakończenie dnia pełnego nowych wrażeń warto zaserwować pieczywo zawierające błonnik, witaminy oraz składniki mineralne. Można je podawać od 10. miesiąca, natomiast alergikowi od 2. roku. Najbardziej wartościowe jest pełnoziarniste pieczywo razowe, natomiast lepiej unikać wypieków, które mają przedłużony okres przydatności, ponieważ zawierają konserwanty. Do pieczywa można podać jajko ugotowane na twardo lub w postaci jajecznicy. Jajka można podawać od 11. miesiąca 3-4 razy w tygodniu.

Jako dodatek nie można również zapomnieć o maśle i olejach roślinnych, które są bogate w kwasy tłuszczowe i witaminę E oraz są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego. Masło i oleje stosuje się zamiennie jako dodatek do zup, potem do surówek i dań mięsnych.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena