Na rynku oferowane są rozmaite urządzenia do uzdatniania wody, jednakże sam poziom oczyszczenia wody, nie jest najważniejszym parametrem decydującym o zdrowotnych właściwościach wody. Oczyszczenie fizyczne, chemiczne i biologiczne  wody  to zaledwie wstęp w procesie uzdatniania wody. 

Data dodania: 2010-12-12

Wyświetleń: 2367

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Studia analityczne dotyczące wpływu wody na zdrowie organizmu człowieka jednoznacznie wykazują, że struktura wody oraz jej odczyn pH są zasadniczą kwestią dla jej korzystnego działania na narządy człowieka.

Klaster wody
Swoiste cechy cząsteczek wody sprawiają, że łączą się one w tzw. klastery o różnorodnej wielkości, uzależnionej od jakości wody.
Naturalna strukturowana woda w swojej pierwotnej formie ma konstrukcję heksagonalną

– klastery wody składające się z 6 molekuł. Heksagonalną strukturę ma również alkaliczna woda. Ta właśnie forma wody ma najkorzystniejsze działanie na organizm człowieka – z łatwością przedostając się przez błony komórkowe idealnie zaopatruje w wodę cały organizm.
Pomiary jakości wody użytkowej wskazują, że zbudowana jest niestety z 12 – 18 molekuł - tworząc tak duże klastery, staje się dla człowieka o wiele mniej przydatna.

Priorytetową właściwością wody, jest jednak jej odczyn pH.
W obecnych czasach największym zagrożeniem dla zdrowia jest zbytnie zakwaszenie organizmu wywołane jedzeniem i piciem produktów o kwaśnym pH. Należą do nich zwłaszcza: mięso, ryby, płatki owsiane, makaron, mleko, a także alkohol.
Przewlekłe zakwaszenie organizmu jest najważniejszą przyczyną pojawiania się chorób cywilizacyjnych (w tym nowotwór, podagra, ).
Woda alkaliczna (o pH większym niż 7) nie tylko skutecznie odkwasza narządy, jest także najlepszym antyoksydantem.
Inne znane antyoksydanty są znacznie mniej skuteczne. Dzieje się tak dlatego, że alkaliczna woda zawiera bardzo dużo wolnych elektronów gotowych do unieszkodliwienia wolnych rodników tlenowych. Ponieważ woda stanowi 70% masy naszego ciała, jest wszechobecna, a wobec tego zapewnia ochronę w całym ciele. I jeszcze jedna niezwykle cenna zaleta: efektem unieszkodliwienia  wolnego rodnika przez cząsteczkę alkalicznej wody jest stabilna cząsteczka tlenu O2. Im więcej tlenu, tym więcej życiowej energii. Stosowanie alkalicznej wody zwiększa zawartość tlenu nawet o 60%. Oznacza to nie tylko wzrost energii, ale i możliwości intelektualnych, doskonałe samopoczucie i obniżenie wieku biologicznego. 

Można śmiało powiedzieć, że woda alkaliczna odmładza na najbardziej podstawowuym poziomie bimolekularnym.

Potrzebujemy wody zalkalizowanej, a nie jak kranówka - kwaśnej, do bieżącego oczyszczania wnętrza ciała. Małe klastery wody znacznie skuteczniej oczyszczają komórki i przestrzeń międzykomórkową a zasadowy odczyn neutralizuje pozostałości kwasowe. Alkaliczną wodę znajdziemy w każdej roślinie. I jak się okazuje, jest to najważniejszy powód niezwykłej skuteczności leczniczej terapii sokowych. Duża zawartość żywych, różnorodnych i odpowiednio skomponowanych składników odżywczych ma oczywiście również ogromne znaczenie, jednak w pierwszym rzędzie trzeba pamiętać, że jesteśmy ogromnym pojemnikiem na wodę. Zdrowe ciało to pojemnik czystej, żywej wody. Ciało choruje, gdy staje się pojemnikiem na ścieki.

Picie 2-3 litrów soków przywraca zdrowie nawet w bardzo trudnych do wyleczenia chorobach (nowotwór). Kłopot poolega na ty, że dość trudno na codzień korzystać wyłącznie z wody alkalicznej pochodzącej z roślin. I dlatego pomyślano o alkalizacji oczyszczonej wody.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena