0
głosów
- +

Kuchnia włoska w oryginale

Autor:

Aktualizacja: 29.09.2010


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1518 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Wśród grona europejskich, a nawet światowych kuchni jedną z najbardziej znanych i zauważanych jest kuchnia włoska. Jaka jest przyczyna tego, że kuchnia ta cieszy się tak dobrą opinią? Jaki jest sekret jej doskonałości?


Charakterystycznymi cechami kuchni włoskiej jest stosowanie niesłychanie dużej ilości warzyw i przypraw –m.in. oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek czy rozmaryn. Specjalnościami kuchni włoskiej są w szczególności potrawy tzw. mączne, rybne, a także owoce morza.

Do specjalności lokali z kuchni włoskiej poza tradycyjną pizzą należą wędliny – różne rodzaje jak prosciutto i wyśmienite przystawki, jak na przykład pieczona gruszka z serem gorgonzola. Menu – oprócz klasyków, takich jak spaghetti carbonara – oferuje oryginalne połączenia makaronów z przepysznymi sosami. Z dań głównych warto polecić m.in. doradę al cartoccio z dodatkami. W karcie dań nie może zabraknąć smacznych deserów, np. tiramisu z brytfanki. Dla amatorów południowych trunków polecamy typowe włoskie aperitify - grappę, jak Fernet Branca. Powyższych po prostu trzeba spróbować, jeżeli jesteśmy we włoskiej restauracji a znajomość i zaproponowanie dań może pomóc na spotkaniu biznesowym czy wieczornej kolacji.

Pierwsze skojarzenie, które przychodzi nam na myśl przy okazji kuchni włoskiej to pizza. Na naszym krajowym podwórku mamy dostęp do bardzo dużej ilości różnego rodzaju pizz, jednakowoż tak naprawdę różnią się one produktami użytymi przy "tworzeniu", smakiem, aromatem czy sposobem przygotowania od swojego pierwowzoru – pizzy włoskiej. Nie zagłębiając się w składniki używane do wypieku tych pizz, podstawową różnicą jest sposób ich pieczenia. Prawdziwą włoską pizzę, piecze się w dużym kamiennym piecu, opalanym drewnem. Taka pizza ma swój niepowtarzalny smak i aromat.

Wszystkie te zarezerwowane dla włoskiej kuchni cechy od lat starano się przenieść do lokali w innych krajach. Kuchnia włoska w Krakowie, Warszawie, Poznaniu czy w innych miastach Polski, małymi kroczkami zbliża się do oryginału i chociaż oczywistością jest, że nigdy do niego dojdzie, to już na dzień dzisiejszy nie mamy się czego wstydzić jeśli chodzi o przygotowanie włoskiej pizzy, spaghetti, lasagne czy innych włoskich potraw.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij