Historia sushi sięga IV wieku przed Chrystusem i pochodzi z Chin. Początkowo sushi nie było potrawą, tylko metodą konserwowania ryb za pomocą słonego ryżu, znaną pod nazwą nare-zushi. W specjalnej drewnianej beczce układano na przemian ryż i rybę oraz przyciskano głazem. Tak przygotowane jedzenie musiało być przechowywane przez kilka miesięcy. Jedzona była jedynie ryba, a ryż wyrzucany. Dopiero w VIII wieku naszej ery w Japonii wraz z rybą zaczęto jeść ryż.
Niecierpliwość oraz znana oszczędność Japończyków wpłynęła na przeobrażenie sposobu przechowywania ryb na potrawę. Seisei – zushi to pierwsza potrawa przypominająca dzisiejsze „sushi”. Była to surowa ryba z ryżem.
Kolejną potrawą sięgającą ery Edo, było haya-zushi, ryż mieszano już z octem oraz dodawano owoce morza i warzywa.
Kultura Japonii jest niezwykle fascynująca, każdy region posiada swoją niepowtarzalną odmianę haya – zushi, zawiera tradycyjny i specyficzny element pochodzący z kuchni danego regionu.
Sushi, które dziś znamy składa się z plasterka ryby położonego na kulce ryży z wasabi – jest to charakterystyczny japoński odpowiednik chrzanu. Kiedy przyjął taką formę?
Wszystko zaczęło się w XIX w. w Tokio, to tu – właściciel jednego z wielu straganów z jedzeniem Yohei Hanaka zaprezentował potrawę jaką dziś znamy pod nazwą nigiri – sushi. Niezwykle popularna współcześnie, podbiła serca również mieszkańców Tokio i zyskiwała coraz większa popularność. Aż do lat 50 XIX w. kiedy połączono tradycyjne sushi z wodorostem nori.
Jak sushi zdobyło Zachód?
Nie od razu mieszkańcy Zachodu pokochali sushi, musiało przejść małe przeobrażenie aby pierwsze restauracje sushi, które pojawiły się w USA po II wojnie światowej zaczęły zapełniać się gośćmi.
Dodanie do nori awokado, ogórka czy majonezu dało oczekiwane efekty. Powoli zyskiwało coraz większa popularność, przede wszystkim w Hollywood. I od tej chwili Ameryka pokochała sushi. Danie to stało się wyjątkowe, pasujące do ważnych spotkań nie dostępnych dla każdego.
A Polska?
Historia sushi w Polsce jest dosyć krótka, można by powiedzieć, że społeczeństwo w Polsce dopiero poznaje specjały kuchni japońskiej. Na wzrost zainteresowania, działają nie tylko walory smakowe ale również zdrowotne. Sushi jest uznawane za jedno z najzdrowszych dań, niezwykle lekkie polecane jest przez lekarzy i dietetyków.