Jednym z przepisów dla dzieci, które mój synek uwielbia jest spaghetti bolognese. Proponuję zdrowszą wersję tego dania. Do przygotowania używamy świeżych warzyw (pomidory poza sezonem używamy z puszki- patrz na etykiety, aby były bez zbędnych polepszaczy, dodatków), mięso wieprzowe zastąpimy mięsem z indyka. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak do upodobań dziecka, sezonu i tego, co masz w lodówce. Ja sama - często do takiego sosu zwłaszcza w lecie dodaje marchewkę, cukinię, dynię, bakłażana a np. zamiast mięsa z indyka, możesz spróbować dodać mięso wołowe. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu a jestem pewna, że twoje dziecko z przyjemnością je zje pomimo wielu warzyw.
Zabieramy się do gotowania. Składniki, jakie będą nam potrzebne do przygotowania 4 porcji spaghetti to:
Spaghetti bolognese dla dziecka
Nazwa |
Ilość |
Bazylia -listek Cebula cukrowa |
6 sztuk 1 szt. |
Czosnek ząbek Feta |
2 szt. 2 łyżki |
Maasdamer - ser żółty |
50 g |
Koncentrat pomidorowy |
1 łyżka |
Makaron spaghetti z pszenicy durum 100% (lub pełnoziarnisty) |
200 g |
Mięso mielone z indyka |
150 g |
Oliwa z oliwek Oregano suszone |
1 łyżeczka 1 łyżka |
Papryka czerwona |
0,50 szt. |
Pieprz ziołowy |
1 szczypta |
Pomidor Pelatti bez skóry, w sezonie minimum 4 zwykłe Rodzynki sułtanki |
1 puszka 10 szt. |
Seler naciowy-kawałek |
1 szt. |
Sól |
1 szczypta |
Tymianek świeży |
1 szczypta |
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy około 20 minut, aby danie było gotowe. Na początku:
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso mielone. Podsmaż aż mięso przestanie być różowe. W blenderze zmiksuj dokładnie pomidory, cebulę, czosnek, selera, paprykę czerwoną, rodzynki, fetę, połowę sera żółtego oraz bazylię, tymianek, oregano i pieprz. Na patelnię do usmażonego mięsa dodaj sos. Po paru minutach jak sos nieco zgęstnieje dodaj koncentrat pomidorowy ( jak sos jest za gęsty dodaj odrobinę wody). Dopraw. Wymieszaj jeszcze ciepły sos z makaronem. Posyp startym serem żółtym. Smacznego.
Zapiekana kanapeczka z pomidorami
Drugim przepisem dla dzieci, dzięki któremu łatwo uda ci się przemycić dziecku warzywa jest „zapiekana kanapeczka z pomidorami". Dzieciom, którym nie przeszkadza widok warzyw nie trzeba ich miksować, wystarczy drobno pokroić. W przepisie można użyć innego pieczywa. Aby przygotować taką kanapeczkę, potrzebne będą ci:
Nazwa |
Ilość |
Bazylia listek |
2 szt. |
Chleb kołodziej pełnoziarnisty - kromka |
2 szt. |
Czosnek, ząbek |
1 szt. |
Masło |
1 łyżeczka |
Oliwki zielone |
5 szt. |
Pomidor |
1 szt. |
Przygotowanie tej kanapeczki jest niezwykle proste a smakuje wyśmienicie.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 225 stopni. Włóż kromki do piekarnika. Delikatnie podpiecz (około 5 minut). Zagotuj odrobinę wody. Wrzątkiem polej pomidora (Zdejmij skórkę z pomidora). Do blendera wrzuć pomidora, oliwki, czosnek oraz bazylię. Zmiksuj. Upieczone kromki posmaruj masłem, następnie posmaruj sosem pomidorowym. Smacznego.
Więcej sprawdzonych przepisów na potrawy dla dzieci znajdziecie na stronie www.przepisy-dla-dzieci.pl . Życzę przyjemnych doznać kulinarnych i zapraszam do zamieszczania na mojej stronie własnych porad i przepisów.