Każda dieta powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe- białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy i błonnik. Jeśli któregoś z nich zabraknie mogą powstać niedobory, i to zarówno w diecie bezmięsnej jak i obfitującej w produkty pochodzenia zwierzęcego.

Data dodania: 2010-08-05

Wyświetleń: 2380

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dlaczego ludzie decydują się na dietę wegetariańską dla dzieci?

Zwolennicy diety przekonują do jej stosowania, jako argumenty wymieniając etykę i ekologię. Wiele słyszy się o nieetycznym traktowaniu zwierząt oraz karmieniu ich paszami obfitującymi w związki chemiczne, hormony i inne niekorzystne dla zwierząt i człowieka związki. Coraz częściej spotykamy się z niewłaściwymi praktykami stosowanymi w handlu i przechowywaniu przetworów zwierzęcych. To i wiele innych powodów skłania nas do zastanowienia się nad spożywaniem mięsa. Jednak większość, uważa je za podstawę diety. Dostarcza ono, bowiem wielu składników, których brak jest lub występują w mniejszych ilościach w innych produktach spożywczych.

 O jakich produktach musisz pamiętać?

Dieta wegetariańska jest uboga m.in. w witaminę B12, B2, D, żelazo, cynk, wapń i białko zwierzęce. Niedobór tych składników może być przyczyną niedokrwistości, zahamowania wzrostu, łamliwości kości i wielu innych dolegliwości. Dlatego jadłospis dziecka powinien uwzględniać niektóre produkty zwierzęce takie jak jaja, nabiał, mleko i ryby. Jest to jedna z odmian wegetarianizmu, która może być swobodnie stosowana przez malucha. Mimo to dziecko na diecie bezmięsnej powinno być pod opieką lekarza i dietetyka.

Prawidłowo skomponowana dieta jest podstawą dostarczenia wszystkich składników odżywczych. Dlatego głównym elementem tej diety powinny być oprócz nabiału, jaj i ryb, także warzywa strączkowe (soja, cieciorka, fasola, groch, soczewica i inne). Należy również pamiętać o nasionach, orzechach, olejach roślinnych, pełnoziarnistych produktach zbożowych (kasze, ryż, makarony, pieczywo) oraz owocach i warzywach.

Zalety

Dieta wegetariańska jest lekkostrawna, obfita w owoce i warzywa, a dzięki temu w błonnik pokarmowy. Trzeba jednak pamiętać, że przy tak dużej podaży błonnika niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej ilości płynów, najlepiej wody niegazowanej. Zaletą diety jest także paradoksalnie mniejsze spożycie białka przez dziecko. Wykazano, bowiem że dzieci spożywające mięso dostarczają organizmowi za duże ilości białka, które magazynowane jest w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Trudności dla dziecka

Jest wiele trudności w stosowaniu diety wegetariańskiej. Do jednej z nich należą problemy w przyrządzeniu posiłku poza domem, na wycieczce czy na urodzinach kolegi. Nie zawsze możemy wymagać, aby nasze dziecko miało odrębny jadłospis i spożywało inne posiłki. Tworzy to również problemy porozumiewania się dziecka z rówieśnikami. Maluch może czuć się odrzucony przez kolegów. Dlatego najlepiej jest zapisać dziecko do przedszkola wegetariańskiego, które podoła takim wymaganiom i nauczy przedszkolaka samemu wybierać właściwe produkty. Pułapką diety bezmięsnej może tez być nadmierne spożywanie słodyczy- nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, więc są dozwolone, ale czy zdrowe? Słodycze są bogate w cukry proste i tłuszcz. Sprzyjają więc próchnicy zębów, cukrzycy oraz otyłości. Nadwaga u dziecka również jest skutkiem nieumiejętnego stosowania diety wegetariańskiej przez rodziców.

 Zanim poddasz swoje dziecko diecie wegetariańskiej powinnaś posiadać wiedzę na jej temat. Jest wiele książek i czasopism, gdzie dostępne są przepisy oraz porady dotyczące przygotowywania zdrowych, pełnowartościowych potraw bezmięsnych. Jeśli masz wątpliwości czy prawidłowo układasz dietę skontaktuj się z nami, a nauczymy Cię ją stosować

 Lista zamienników, dostarczających składników pokarmowych występujących w mięsie.

Białko

Jaja, mleko, ryby, nabiał, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, pomidory, szparagi, marchew, buraki, pomarańcze, banany, orzechy włoskie

Wapń

Mleko, nabiał, ryby, fasola, jarmuż

Żelazo

Rośliny strączkowe, produkty zbożowe, orzechy, szparagi, szpinak, buraki

Cynk

Jaja, nabiał, rośliny strączkowe, kasze, orzechy, przetwory zbożowe

Witamina B12

Jaja, ryby, nabiał

Witamina B2

Drożdże, mleko, ryby, nabiał, rośliny strączkowe, kasze, płatki owsiane, brokuły, szpinak, melon, pomidory, ziemniaki, śliwki, jabłka

Witamina D

Ryby, jaja, grzyby, nabiał, kapusta

Aleksandra Kilen

Dietetyk medyczny

Licencja: Creative Commons
1 Ocena