Zapraszając gości, warto zaopatrzyć się w kilka gatunków wina, np. uznanej marki Campo Viejo. Ich wyśmienite trunki powstają w regionie Rioja, odpowiedniku francuskiego Bordeaux, który słynie ze swoich winiarskich korzeni. Tu wino jest wszechobecne, a jego wyśmienity smak sprawia, że mieszkańcy nigdy nie poprzestają na jednym kieliszku. Piją je wprawdzie z umiarem, ale codziennie, do posiłków i między posiłkami.
Organizując ostatkowe przyjęcie w hiszpańskim stylu, doskonałym pomysłem na oryginalną przekąskę będzie queso manchego, popularny w Hiszpanii ser owczy z La Manchy. A do sera? Chociażby wytrawne, rubinowe Campo Viejo Crianza. Jego delikatny i aksamitny smak to zasługa co najmniej dwóch lat dojrzewania - w dębowych beczkach, a potem w butelkach. Delektując się nim, wyobraźmy sobie piwnice wypełnione beczkami w jednym z najstarszych w tym rejonie domu winiarskim Domecq Bodegas, producenta Campo Viejo. To piwniczne królestwo, wypełnione szlachetnymi trunkami, jest prawdziwym imperium.
Skoro już wydajemy ostatkowe przyjęcie, nie da się poprzestać na samych przystawkach. Zima to niezbyt stosowna pora na popularne gazpacho, chociaż trochę szkoda, bo jest pyszne. Komu jednak zechce się zaszaleć w kuchni, może przygotować polędwiczki wieprzowe po hiszpańsku. Nie wymagają kulinarnego kunsztu.
Oto przepis: 350 g polędwicy obsmażamy z obu stron, przez 15-20 minut pieczemy w temperaturze 200 st. C., następnie kroimy w plastry i polewamy sosem. Przygotowujemy go, łącząc 40 ml ciepłej wody, sok i skórkę startą z 1 cytryny, po łyżce posiekanej natki pietruszki, musztardy i odsączonych kaparów, drobno pokrojonego suszonego pomidora, zmiażdżony ząbek czosnku i 8 pokrojonych, nadziewanych czosnkiem oliwek.
Z takim daniem idealnie będzie się komponować Campo Viejo Reserva. To wino wytrawne, produkowane z tradycyjnych odmian szczepów regionu Rioja: Tempranillo, Graciano i Mazuelo. Specjalnie wyselekcjonowane, ciemnoczerwone, z brązowymi refleksami, o aromacie surowych winogron, wanilii i goździków, idealne do potraw z mięs czerwonych i dziczyzny, ale także do drobiu i serów o zdecydowanym smaku.
Na zakończenie przyjęcia warto zaserwować kulinarną perełkę wieczoru - hiszpańskie tortille z warzywnym farszem. Gotowe tortille można dostać w większości sklepów, za to najlepszy farsz wykonamy samodzielnie, drobno krojąc czerwoną paprykę, kilka pieczarek, cebulę, 5-6 suszonych pomidorów, garść czarnych oliwek, 3-4 małe pomidorki bez pestek i skórki oraz połowę cukinii. Warzywa smażymy i przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, curry, słodką papryką i 3-4 łyżkami koncentratu. Na koniec podsmażamy z 5 dużymi łyżkami mleka kokosowego. Gotowym farszem wypełniamy ciepłe tortille, a całość posypujemy startym żółtym serem.
Potrawę doskonale uzupełni wino Campo Viejo Gran Reserva. To pierwszorzędny, wytrawny trunek o głębokiej, rubinowej barwie, który aż trzy lata starzeje się w dębowych beczkach, a przez dwa następne leżakuje w butelkach. Długo, ale warto czekać!