Jeżeli chodzi o pochodzenie słowa pizza to prawdopodobnie wywodzi się od łacińskiego picea - słowa, którego Rzymianie używali do określania bochenka chleba w piecu. Obecną formę pizza przyjęto w epoce renesansu w centralnych Włoszech, gdyż biedni chłopi używając minimum składników (pszenicy, mąki, oliwy z oliwek, słoniny, sera, naturalnych przypraw) wypiekali chlebowe placki dekorowane serem. Europejczycy wprowadzili pomidory, które początkowo zostały uznawane za trujące. Dzisiaj pomidory są jednym z podstawowych składników na pizzę.
W XVII i XVIII wieku stolicą najlepszej pizzy we Włoszech stał się Neapol. 100 lat później pizza stała się popularnym fast foodem. Początkowo uliczni sprzedawcy chodzili po ulicach zachęcając klientów do kupienia pizzy. Ta uliczna sprzedaż spopularyzowała pizzę i doprowadziła do otwarcia pierwszej pizzerii. W 1830 roku w Neapolu, powstała prawdziwa pizzeria "Antica Pizzeria Porta`Alba" i do dziś istnieje. To najstarsze miejsce w którym można zjeść pizzę na miejscu.
Pizza dzisiaj znany wygląd zyskała w roku 1889, kiedy to za sprawą neapolitańskiego kucharza zostaje posypana serem Mozzarella. Ma to miejsce na okoliczność przyjazdu do Neapolu królowej Małgorzaty. Stąd też bierze swoją nazwę najbardziej znany na świecie rodzaj pizzy - Margherita.
Rekordowa - największa pizza była przygotowana w Johannesburgu w Południowej Afryce. Według Księgi Rekordów Guinnessa pizza miała 37,4 metra średnicy i przygotowana została z 0,5 tony mąki, 800 kg sera i 900 kg pomidorów. Rekord zanotowano 8 grudnia 1990 roku.
W Feltham pod Londynem ustanowiono rekord na najdłuższą dostawę pizzy został osiągnięty przez Lucy Clough z Pizzerii Domino. Pizza supreme została upieczona 17 listopada 2004 i podróżowała przez dystans 10.532 mil, docierając pod adres zamówienia na ulicy Ramsey 30, w amerykańskim Melbourne, 19 listopada 2004. Rekord ten znajduje się w Światowej Księdze Rekordów Guinnessa z roku 2006.
Okrzyknięta najbardziej ekstrawagancką pizzą świata jest dostępna w nowojorskiej restauracji Nino's Bellissima. Jej dodatki to: sześć rodzajów kawioru, dymka, świeży homar i creme freche. To 12-calowe ciasto nosi nazwę „Luksusowej Pizzy" i kosztuje 1.000 dolarów (125 dolarów za kawałek).