Danie wymyślone przez mojego męża. Może od dzisiaj nie tylko mi będzie smakowało:-)                           

Data dodania: 2011-09-07

Wyświetleń: 1350

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons



Składniki: 

3 udka kurczaka (lub 1 pierś kurczaka)                                

2 duże marchewki                                                                      

1 pietruszka                                                                                               

2 duże cebule                                                                                          

50 g masła                                                                     

pół selera                                                                                         

por                                                                 

Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w większą kostkę.

Gotujemy udka kurczaka i wyżej wymienione warzywa. Po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości ( tak żeby zostały jak największe kawałki mięsa) a warzywa odcedzamy. Odlewamy około 1 szkl wywaru. Pozostały wywar z kurczaka i warzyw nie będzie nam potrzebny, a więc przy okazji można zrobić rosół.

Jeżeli nie mamy kurczaka ani piersi, i a mamy np. schab to możemy to również przygotować ze schabu.

 Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę, później dodajemy pora. Przekładamy do garnka cebule, kurczaka i warzywa, podlewamy troszeczkę wywarem i czekamy aż się wszystko zagotuje, następnie zagęszczamy wodą i mąką, i znowu czekamy aż się zagotuje.

Podajemy z ryżem albo ziemniakami i ulubioną surówką.                                                                     

Licencja: Creative Commons
1 Ocena