- U ok. 80 % osób z depresją występują również objawy lęku psychologicznego: nierealistyczne obawy, strach, niepokój, napięcie, drażliwość lub panika.
- Ok. 60 % cierpiących na depresję miewa fizyczne objawy związane ze stanami lękowymi: bóle głowy, zespół jelita drażliwego, przewlekłe zmęczenie lub bóle.
- Ok. 65 % pacjentów z depresją cierpi na zaburzenia snu, zaś około 20 % doświadcza stanów wewnętrznego napięcia.
- Ok. 25 % cierpi na fobie.
- Ok. 17 % uskarża się na objawy ogólnoustrojowe zaburzeń lękowych.
- Ok. 10 % doświadcza napadów paniki .
Strach i napady lękowe mogą sparaliżować nasze funkcje zarówno fizyczne, jak i emocjonalne. Ograniczają również nasze życie duchowe, co osłabia naszą więź z Bogiem. Strach i lęk to odczucia pokrewne. W przeciwieństwie do strachu – lęk nie ma konkretnej przyczyny. Strach zazwyczaj skupiony jest wokół czegoś, na przykład czekającego nas przerażającego wydarzenia.
Lecz ci, co zaufali Panu, odzyskują siły,
otrzymują skrzydła jak orły:
biegną bez zmęczenia,
bez znużenia idą.
Księga Izajasza 40, 31
Lęk może się objawiać na wiele sposobów, między innymi jako nerwowość, nadmierne napięcie lub nieuzasadnione uczucie strachu. Często prowadzi do bezsenności, niepokoju i zaburzeń uwagi.
U osób cierpiących na napady lęku i paniki występuje wspólny problem – podwyższony poziom mleczanów w surowicy krwi. Mleczan to nic innego jak kwas mlekowy, który powstaje, gdy cukier w krwi rozkłada się beztlenowo, czyli bez udziału tlenu.
Dlatego też gdy uprawiamy sprint lub intensywne ćwiczenia fizyczne, cukier we krwi rozkłada się na kwas mlekowy, co powoduje ból i zmęczenie mięśni.
Dr Melvin Werbach jest autorem książki Nutritional Influences on Mental Illness (Wpływ żywienia na chorobę psychiczną), gdzie opisuje czynniki żywieniowe odpowiedzialne za podwyższone stężenie mleczanów .
W normalnych warunkach glukoza rozkłada się na kwas pirogronowy, który przy udziale tlenu jest przetworzony na energię. W przypadku braku wystarczającej ilości tlenu kwas pirogronowy rozkładany jest do kwasu mlekowego. Podwyższony poziom kwasu mlekowego związany jest z lękiem i napadami paniki.
Istnieją trzy dietetyczne i żywieniowe czynniki związane z wysokim stężeniem kwasu mlekowego. Są to zwiększone spożycie cukrów takich jak sacharoza, syrop skrobiowy i cukier skrobiowy; spożycie kofeiny między innymi w kawie, herbacie i orzechach kola; oraz spożycie alkoholu. Alkohol, podobnie jak alergie pokarmowe, zwiększa stężenie kwasu mlekowego. Najczęściej spotykane z tych alergii to uczulenie na jajka, mleko i pszenicę. Niedobory witaminy B, wapna i magnezu również przyczyniają się do wzrostu poziomu kwasu mlekowego. Dlatego też dobrze jest unikać cukru, kofeiny i alkoholu.
Jeśli cierpisz na alergie pokarmowe, zalecałbym ograniczenie lub usunięcie z jadłospisu wszelkich skrobi przetworzonych, jak na przykład białego pieczywa, białej mąki, białego ryżu, ciast, gotowych produktów w opakowaniach i chipsów ziemniaczanych. Zamiast tego zwiększ spożycie owoców, warzyw i niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak olej lniany, olej z wiesiołka, olej z czarnej porzeczki oraz olej rybi. Pij przynajmniej dwa do trzech litrów wody dziennie.
Artykuł jest fragmentem książki "Biblia leczy - Depresja i lęk " wydanej przez Wydawnictwo M