W gruncie rzeczy tak właśnie wielu z nas robi karmiąc swój organizm cukrem, wysoko przetworzonymi węglowodanami, złymi tłuszczami, daniami smażonymi i pokarmami, które wywołują reakcję alergiczną. Niektóre pokarmy mogą faktycznie osłabiać system odpornościowy, sabotując jego wydajność. Cukier znajduje się na szczycie tej listy.
Ostrożnie z cukrem
Wysokie spożycie cukru mocno osłabia prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego. W 1999 roku amerykański Departament Rolnictwa wykazał, że przeciętny Amerykanin spożywa około 75 kilogramów cukru rocznie. USDA (United States Department of Agriculture – amerykański Departament Rolnictwa) przewiduje, że jeśli konsumpcja utrzyma się na obecnym poziomie, spożycie cukru może wzrosnąć nawet o 20 procent w kolejnych latach.
Artykuły spożywcze zawierają więcej cukru niż ludzie na ogół sądzą. Nie tylko ciasta, placki i ciasteczka są pełne cukru, ale cukier jest również ukrytym składnikiem wielu innych artykułów, jak ketchup, sosy sałatkowe i chleb. W rzeczywistości wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy z tego, że cukier jest głównym składnikiem żywności przetworzonej i pakowanej. Ukrywa się on pod takimi określeniami, jak bogaty we fruktozę (cukier owocowy) syrop kukurydziany, słód jęczmienny, syrop ryżowy, syrop klonowy, sok skoncentrowany, cukier buraczany, miód i wieloma innymi.
Dieta wysokocukrowa zwiększa podatność na przeziębienia, grypę i infekcje zatok. Co więcej, dostarcza pustych kalorii – żadnych minerałów, witamin, antyoksydantów czy protein. Stąd prawidłowe funkcjonowanie twojego systemu immunologicznego zależy od ciebie – musisz zaopatrywać go w odpowiednie, zdrowe surowce, których potrzebuje, aby mógł z kolei zapewnić zdrowie całemu twojemu organizmowi.
Blisko sto lat temu naukowcy dowiedli, że cukrzycy są bardziej narażeni na infekcje niż osoby zdrowe. Jednakże w 1942 roku badacze odkryli, że białe krwinki cukrzyków są wyjątkowo ospałe .
Dalsze badania wykazały, że wraz ze wzrostem spożycia cukru obniża się wydajność białych krwinek. Dowiedziono, że cukry proste hamują proces fagocytozy (tj. pochłaniania bakterii, fragmentów tkanek lub substancji organicznych przez fagocyty) o 50 procent. (Gwoli przypomnienia, fagocyty to druga linia obrony systemu immunologicznego przed wirusami i bakteriami).
Jeśli zatem twoje śniadanie składa się z kawy z kilkoma łyżeczkami cukru i pączka, lunch i obiad z jednej lub dwóch puszek napoju gazowanego, posiłku i dużego deseru, miej świadomość, że niezwykle obciążasz swój system odpornościowy. Taki styl odżywiania może otworzyć drzwi infekcjom wirusowym i bakteryjnym, zwłaszcza przeziębieniom, grypie i zapaleniom zatok. Im więcej cukru spożywasz, tym więcej szkody wyrządzasz własnemu systemowi immunologicznemu.
Nadmiar cukru w diecie przyczynia się także do rozwoju grzybów candida, powodując przerost drożdży w jelitach. Następne rozdziały wykażą, że wielu ludzi z przewlekłym zapaleniem zatok stosowało wiele kuracji antybiotykowych, które skutkowały kandydozą, czyli zakażeniem drożdżakowym, bardzo często nierozpoznawaną przez lekarzy prowadzących.
Aby uzyskać więcej informacji na ten temat, polecam moją książkę pt. The Bible Cure for Candida and Yeast Infections (Biblia leczy – candida i infekcje drożdżakowe).
W rytmie “złych tłuszczów”
Większość Amerykanów ulega typowemu amerykańskiemu stylowi odżywiania się, którego domeną jest spożywanie zbyt dużej ilości cukru, mąki przetworzonej, chleba i złych tłuszczów. Złe tłuszcze to tłuszcze utwardzone lub częściowo utwardzone. Znajdują się one w następujących artykułach:
• Tłuszcz roślinny
• Margaryna
• Wiele dań smażonych w głębokim tłuszczu
• Ciasta
• Placki
• Ciastka
• Większość żywności przetworzonej
Rafinowane, wielonienasycone tłuszcze, jak olej kukurydziany, olej sojowy i inne, mogą osłabiać odporność przez ograniczanie zdolności białych krwinek do walki z infekcjami. Staraj się zatem unikać produktów, bądź ogranicz je do niezbędnego minimum, zawierających „złe tłuszcze”.
Zdrowsze podejście
Czy przy budowie domu wybrałbyś gorsze materiały mając do dyspozycji lepsze? Zacznij więc wybierać zdrowsze materiały budowlane dla swojego systemu immunologicznego. Jedz pokarmy, które wzmacniają i krzepią organizm i system immunologiczny.
Wybieraj pokarmy pieczone, grilowane lub opiekane zamiast smażonych. Krótkie smażenie z częstym mieszaniem w oleju z orzechów macadamia, odrobinie naturalnego masła czy oliwy z oliwek extra virgin jest również dopuszczalne.
Wybieraj tłuszcze jednonienasycone, jak oliwa z oliwek extra virgin, olej z orzechów macadamia, awokado, migdały, oliwki i orzechy macadamia.
Warzywa, owoce i pełne ziarna
Bardzo ważnym aspektem zdrowego odżywiania jest spożywanie przynajmniej pięciu porcji świeżych warzyw i owoców dziennie. Jeśli to możliwe, najlepiej wybierać owoce i warzywa pochodzące z upraw organicznych. Są one wolne od pestycydów, nawozów, wosków, środków do ochrony roślin i innych toksycznych związków, które zanieczyszczają naszą żywność i osłabiają funkcje immunologiczne.
Biblijny przepis na zdrowie
Gorąca lemoniada
Oto wspaniała naturalna kuracja na ból gardła.
4 cytryny
Kilka plasterków korzenia imbiru
Stewia (gatunek rośliny z Ameryki Południowej o wysokiej zawartości związków słodzących) do smaku
Wyciśnij kilka cytryn, następnie dokładnie je wyszoruj i obierz. Pokrój w cienkie plastry i dodaj do soku. Dodaj korzeń imbiru. Zalej wszystko dużą ilością wrzątku; przykryj i zostaw do wystygnięcia. Przecedź napój, dodaj stewię do smaku i uzupełnij wodą. Lemoniadę pij gorącą .
Produkty mleczne
Osoby zmagające się z nawrotem infekcji zatok lub przewlekłym zapaleniem zatok, powinny unikać wszelkich produktów mlecznych. Białka zawarte w tych produktach zwiększają i zagęszczają wydzieliny śluzowe.
Jesteś uczulony na pleśń?
Wiele osób z przewlekłym zapaleniem zatok jest uczulonych na pleśń. Jeśli należysz do tego grona, powinieneś wiedzieć, że niektóre pokarmy mogą wywołać u ciebie niedrożność górnych dróg oddechowych tuż po ich spożyciu.
Uczulenie na pleśń powoduje niedrożność górnych dróg oddechowych po spożyciu żywności poddanej fermentacji (np. sera, kwaśnej śmietany, grzybów, piwa, octu, wina czy resztek pokarmów) oraz żywności na bazie drożdży, czyli większości produktów piekarskich.
Woda cud
Bardzo ważne jest codzienne spożycie dużej ilości filtrowanej wody, zwłaszcza wtedy, gdy walczymy z przeziębieniem, grypą lub infekcjami zatok. Woda zapewnia drogom oddechowym odpowiednie nawodnienie. Rozpuszcza także gęsty śluz gromadzący się w skutek infekcji zatok.
Zalecam picie co najmniej 2,5 litra wody dziennie. Najlepiej pić wodę o temperaturze pokojowej zamiast zimnej lub zmrożonej. Zimne napoje mogą zakłócać normalne funkcje oddechowe.
Rosół a system immunologiczny
Rosół od lat nazywany jest żydowską penicyliną. Jednak dopiero teraz naukowcy odkrywają mądrość żydowskich matek zawartą w ich kulinarnym specyfiku. Rosół pomaga leczyć przeziębienie i grypę. Gorący wywar faktycznie usprawnia przepływ śluzu oczyszczając zatoki.
Publikacja naukowa w magazynie Chest z 1978 roku wykazała, że picie gorącego bulionu przyśpiesza przepływ wydzieliny nosowej przeciętnie od 6,9 do 9,2 mm na minutę. Rosół usprawnia również ruch rzęskowy nosa i kanałów oskrzelowych, umożliwiając skuteczna eliminację drobnoustrojów .
Gorący rosół, gorące herbaty ziołowe i wywary warzywne oraz niektóre pokarmy mogą również rozrzedzać śluz i stymulować przepływ wydzieliny. Gorące ostre przyprawy, jak pieprz cayenne, czosnek i chrzan pomagają w leczeniu niedrożności górnych dróg oddechowych usprawniając drenaż. Chrzan japoński zwany wasabi jest również pomocny w drenażu nosa.
Terapia biblijna – ciekawostki
Wasabi, zwany również chrzanem japońskim, to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, występującej w Japonii i Chinach. Używa się go do produkcji przyprawy o zielonej barwie, ostrym, gryzącym smaku. Występuje w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęstą pastę. Sprzedawany jest też w tubce w postaci pasty gotowej do użytku.
Pokarmy, których należy unikać przy infekcjach zatok
Tak jak jedne pokarmy pomagają uśmierzyć przykre dolegliwości związane z przeziębieniem czy infekcją zatok, inne pokarmy mogą szkodzić.
Spożywanie zimnych napojów, lodów czy lizaków z mrożonej wody z sokiem owocowym może skutkować gromadzeniem się ślizu w przegrodach zatokowych. Co więcej, jajka, czekolada, środki konserwujące i dodatki smakowe zawarte w żywności oraz nadmiar alkoholu może również powodować zwiększone wydzielanie śluzu u wielu ludzi.
Odbudowa i walka
Czuwanie na straży pokarmowej ma dwa cele: budowę muru lub wzmacnianie systemu immunologicznego poprzez właściwe odżywianie oraz spożywanie pokarmów, które bezpośrednio zwalczają symptomy przeziębienia, grypy czy infekcji zatok. Tak, jak Nehemiasz i jego ludzie, będziesz trzymać cegły w jednej ręce, a miecz w drugiej.
Kiedy będziesz powoływać straż, Pan będzie miał cię w swej opiece. Psalm 121, 5 mówi: „Pan cię strzeże, Pan twoim cieniem przy twym boku prawym”. Jego wszechmogąca siła jest w tobie, aby cię wzmacniać i uzdrawiać.
Artykuł jest fragmentem książki "Biblia leczy - przeziębienie, grypa i infekcje zatok. Starożytne recepty, naturalne lekarstwa i ostatnie odkrycia dotyczące twojego zdrowia" wydanej przez Wydawnictwo M