Podsumowanie:
- Dostęp do darmowej i nielimitowanej kawy w biurze to standard w coraz większej liczbie firm. Dziś, jako przedsiębiorca, nie masz już zbyt dużego wyboru – chcąc zadbać o swój zespół, musisz zapewnić kawę w biurze.
- Najlepszym pomysłem na zaserwowanie kawy w biurze jest kupno dobrego ekspresu. Właściciele biur najchętniej wybierają ekspresy przelewowe i automatyczne – ze względu na szybkość ich działania i łatwość obsługi.
- Dobry ekspres do kawy wybierzesz wtedy, gdy poznasz kawowe potrzeby i oczekiwania swojego zespołu. Dlatego najpierw ankieta i research, dopiero później zakupy.
Darmowa kawa w biurze to standard
Kiedy przypomnimy sobie, że kawa szybko i mocno pobudza do działania – poprawia skupienie i produktywność, a także samopoczucie, wtedy pomysł kawy w biurze wydaje się całkowicie uzasadniony. Jako przedsiębiorca z pewnością chcesz mieć pewność, że inwestycja w ekspres do kawy i dobre ziarna zwróci się – pod postacią większej wydajności całego zespołu lub skuteczniejszych działań rekrutacyjnych. Obecnie jednak musisz patrzeć na to inaczej.
Jako że kawa w biurze (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/rozwiazania-dla-biznesu/dla-biur/) stała się standardem, rezygnując z niej, stawiasz się od razu w tyle w walce o nowych pracowników i ryzykujesz tym, że Twoi pracownicy skierują wzrok w stronę Twojej konkurencji, by tam szukać lepszej atmosfery pracy. Kawa w biurze to konieczność. Ale nie martw się! To nie musi kosztować Cię mnóstwo czasu i pieniędzy.
Jak wybrać dobry ekspres do kawy do biura?
Kluczem do sukcesu jest chociaż wstępne określenie kawowych potrzeb i oczekiwań w biurze, a następnie dobranie pasującego do nich ekspresu. W tym celu pomyśl o kilku najważniejszych kwestiach.
Ilość wypitej kawy
To, ile kubków kawy wypiją Twoi pracownicy w ciągu dnia – bo na tej podstawie najlepiej określić wydajność przyszłego ekspresu – zależy oczywiście od wielkości zespołu oraz jego kawowych potrzeb. Przyjmuje się, że w małych biurach przygotowuje się około 35 kaw dziennie, w średnich 35-50, a w dużych powyżej 50.
Ulubiony rodzaj kawy
Nadal wiele osób preferuje czarną, filtrowaną kawę. Rośnie jednak liczba zwolenników kaw mlecznych i deserowych. Zrób ankietę lub spytaj swoich pracowników wprost, jaką kawę piją najchętniej. Nie ma bowiem sensu kupować ekspresu automatycznego z rozbudowanym katalogiem napojów, jeśli pracownicy i tak najchętniej przygotują zwykłą, czarną kawę, którą ewentualnie samodzielnie zabielą mlekiem. I odwrotnie – wybór ekspresu przelewowego (serwującego właśnie czarną, filtrowaną) do zespołu o zmiennych i różnorodnych gustach może okazać się porażką.
Szybkość działania i łatwość obsługi
W biurze nie ma czasu na rytualne przygotowywanie kawy. Dlatego już na początku odrzuć pomysł na kupno ekspresu kolbowego i rozważ ekspres automatyczny lub przelewowy. Każdy z nich jest łatwy w obsłudze. Różnica jest widoczna w szybkości działania – „automat” potrzebuje niecałą minutę, ale w tym czasie zaserwuje jeden, ewentualnie dwa kubki kawy, z kolei ekspres przelewowy w ciągu kilku minut odda w ręce pracowników nawet dwa litry świeżego napoju.