Koszyk do wypiekania chleba to jednen z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia piekarni. To także od niego zależy jakość wypieków: czy chlep jest równy, niepopękany, a skórka jest odpowiednio wypieczona. Jaki koszyk najlepiej wybrać? Jakich rozwiązań unikać? 

Data dodania: 2021-05-25

Wyświetleń: 953

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 1

WIEDZA

-1 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Koszyk do wypiekania chleba - jaki wybrać? Czym się kierować?

Dlaczego wybór koszyka do wyrastania chleba jest taki ważny?

Zalety koszyka do wyrastania chleba

Jaki koszyk do wyrastania wybrać?

Czym kierować się podczas zakupów?

Dlaczego wybór koszyka do wyrastania chleba jest taki ważny?

Wyposażenie piekarni jest bardzo różnorodne: od specjalistycznych urządzeń do wyrabiania ciasta po piece do wypieku. Niemniej bardzo istotnym elementem tego wyposażenia są koszyki do wypiekania chleba. Każdy piekarz z pewnością nie raz i nie dwa spotkał się z sytuacją, gdy klient krytykował nieróżny i popękany chleb. Oczywiście dla wszystkich niezmiernie ważna jest świeżość bochenka i zapach samego wypiku, natomiast trzeba wyraxnie podkreślić, że wszyscy właściwie zwracają uwagę także na jego wygląd. A od koszyka do wyrastania ciasta zależy nie tylko równy kształt, ale i to czy skórka będzie później dobrze wypieczona i złocista, a jednocześnie nie będzie pękać i odpadać od bochenka właściwie zaraz po zakupie. To właśnie od wyboru odpowiedniego pojemnika do wyrastania ciasta zależeć w dużej mierze może opinia klientów o konkretnym chlebie. Warto na to zwrócić uwagę. Oczywiście ciasto i receptura są ogromnie ważne, natomiast źle dobrany koszyk może spowodować, że efekt finalny będzie znacznie odbierał od zakładanego. 

Zalety koszyka do wyrastania chleba

Koszyk do wyrastania chleba, czyli inaczej do jego garowania, to absolutnie niezbędne akcesorium piekarnicze dla wszystkich, którym zależy na idealnym kształcie chleba i doskonałej jaego jakości. Przede wszystkim po wyrastaniu w koszyku, chleb po przeniesnieu na blachę zachowuje swój kształt. Zupełnie inaczej niż w przypadku wyrastania bez koszyka, kiedy to często ciasto zupełnie traci swoją formę. Dzięki odpowiedniemu koszykowi do chleba można upiec perfekcyjnie wygldający bochenek, zarówno o prostokątnym, jak i okrągłym kształcie. 

Warto także podkreślić, że ciasto wyrastające w koszyku wiklinowym lub rattnowym, jest z reguły bardzo wysokie i pulchne. Zaletą jest także równy grzebiet chleba i symetrycznośc całego bochenka. Przekłada się to także na późniejsze pieczenie. Dzięki takiej idealnej formie skórka zachowuje chrupkość, nie pęka i nie kruszy się podczas krojenia. Koszyk ma także przełożenie na miękisz - nie odstaje on od skórki, nie rozrywa się i nie kruszy. Klienci otrzymują więc chleb, który zarówno od zewnątrz, jak i wewnątrz jest idealny. 

Jaki koszyk do wyrastania wybrać?

Koszyk do wyrastania chleba to bardzo ważny element całego procesu przygotowywania pieczywa. Warto podkreślić, że ciasto, które wyrasta bez pomocy takiego specjalnego koszyka (czy to wiklinowego czy rattanowego),często ulega deformacji. Podobnie dzieje się w przypadku gdy próbuje się ten koszyk zastąpuć naczyniem z tworzywa sztucznego. Oczywiście są piekarze, którzy próbują problemy te rozwiązać, dodają do ciasta większej ilości mąki. Trzeba jednak pamiętać, że w efekcie bochenek może szybciej wysychać. Nadmiar mąki będzie miał także negatywny wpływ na ilość i wielkość porów w chlebie. 

Z powyższych powodów koszytk do ciasta to ważny element przygotowania bochenka do wypieku. Dobierając koszyk, trzeba pod uwagę wziąć przede wszystkim całkowitą masę ciasta. Liczymy więc nie tylko mąkę, ale i wodę oraz dodatki. Zasada jest stosunkowo prosta - potrzebujesz upiec bochenek o wage 1 kg, wybierasz koszyk o pojemnością 1 kg. Oczywiście możesz w takim koszyk garować różne gramatury ciasta. Spora grupa piekarzy wykorzystuje pojemnik 2 kg do przygotowania dwóch małych chlebów. Nie stanowi to większego problemu, o ile tylko zachowana zostanie opowiednia proporcja mąki i wody. Są oczywiście tacy piekarze, którzy lubią eksperymentować z rozmiarami koszyków, natomiast poleca się jednak dobierać koszyk pod całkowitą wagę ciasta chlebowego lub kształt naczynia, w jakim nasz chlebek będzie pieczony. 

Warto także pamiętać, aby koszyk wyściełać lnianą ściereczką. Dzięki temu wyrzucenie bochenka z koszyka jest znacznie prostsze. W piekarniach zamiast ściereczki częściej stoluje się jednak metodę posypywania koszyka mąką. Tutaj poleca się przede wszystkim mąkę ziemniaczaną lub ryżową. Chodzi o to, aby nie wiązały sie one z odmianą pszenną czy żytnią. 

Czym kierować się podczas zakupów?

Koszyk do wyrastania chleba to zakup, na który może sobie pozwolić nie tylko profesjonalny piekarz, lecz także osoba, która piecze chleby na swój prywatny użytek w domu. Oferta kosztów jest obecnie bardzo róznorodna. Masz do wyboru bardzo wiele rozmiarów i kształtów. Nie musisz więc od razu kupować ogromnego koszyka, z którego korzystaja profesjonalni piekarze. Podczas wyboru warto kierować się:

  • wymiarami (wysokością, szerokością i długością lub średnicą) - zastanów się nad ilością ciasta do rozrostu i docelową wielkością bochenków;
  • kształtem - możesz piec odkrągłe, prostokątne, kwadratowe, a nawet trójkątne chleby;
  • pojemnością - największe pojemniki mają około 3 kg pojemności, możesz jednak kupić znacznie mniejsze, nawet o wielkości poniżej 0,5 kg;
  • konstrukcją - wiklina może być pleciona bądź zbijana; pierwsza bardziej odznacza się na fakturze skórki, druga - zdecydowanie mniej.
Licencja: Copyright - zastrzeżona
-1 Ocena