Zlewozmywak to jeden z najważniejszych punktów kuchni, więc jego zakup jest nie lada zadaniem. Najlepiej sprecyzować potrzeby i ilość wykonywanych prac kuchennych. To ważne, szczególnie że na rynku istnieje ogromny wybór zlewów.

Data dodania: 2020-03-17

Wyświetleń: 710

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czym się kierować przy wyborze zlewu?

Jeżeli mamy w domu zmywarkę, z pewnością będzie on dodatkiem i może być zamontowany w mniej dostępnym miejscu, np. w rogu. Jeśli dużo gotujemy to na pewno praktyczny okaże się zlewozmywak termoodporny, aby bez obaw można było postawić na nim gorący garnek. Natomiast jeżeli nie będziemy z niego wiele korzystać można pokusić się o bardziej elegancki i mniejszy.

Określamy wielkość.

Najbardziej przyziemnym ale i jednym z najważniejszych warunków do określenia przed zakupem jest wymierzenie miejsca. Zarówno te nablatowe jak i wpuszczane produkowane są w wielu szerokościach, a nawet głębokościach. Gdy mamy wąskie blaty, koniecznie je wymierzmy. Przy okazji dobrze jest przemyśleć długość. Obecnie do wyboru są zlewozmywaki jednokomorowe - misy, dwukomorowe a także obie wersje z ociekaczami. Długość przeznaczonego miejsca może określać wielkość komór, zarówno w przypadku prostych blatów jak i narożnych. W ostateczności można zdecydować się na wersję z komorą główną i pomocniczą. 

Wybór materiału i koloru.

Czasy gdy zlewozmywaki były białe i ciężkie mamy dawno za sobą. Co prawda wciąż można kupić ze stali emaliowanej, jednak ze względu na trudność montażu i niepraktyczność w użytkowaniu jest ona coraz rzadziej wybierana. Niegdyś zachwalana trwałość przegrywa z szybko i łatwo niszczącą się powierzchnią a ograniczony wybór form sprawia że tego typu zlew rzadko kiedy pasuje.

Powszechnie stosowana stal szlachetna ma wielu zwolenników. Jest łatwa do czyszczenia niemal każdym rodzajem detergentu a jednocześnie odporna na uszkodzenia. Bez obaw można w nim położyć produkty mrożone, jak i gorące naczynia, bowiem gwałtowne skoki temperatury nie są problemem.

Równie popularne i tanie są zlewy ze stali nierdzewnej. Posiadają wszystkie zalety jak ze stali szlachetnej, lecz niestety woda pozostawia na nich nieestetyczne zacieki. Częściowym rozwiązaniem tego problemu jest wybór wersji matowej na której plamy i zarysowania są mniej widoczne. Istnieje również wersja z tłoczoną fakturą, lecz wymaga więcej prac pielęgnacyjnych, gdyż w zakamarkach lubi zbierać się osad i konieczne jest czyszczenie szczoteczką.

Od kilku lat ogromnym powodzeniem cieszą się zlewozmywaki z żywic syntetycznych, granitu, kwarcu i krzemu. Ich główną zaletą jest trwałość i szeroki wybór kształtów. Są niemal niezniszczalne a struktura kamienia sprawia że ewentualne przebarwienia są niewidoczne. W przypadku niektórych materiałów trzeba uważać z wysokimi temperaturami, gdyż mogą pozostawić nieodwracalne odbarwienia i zniszczenia powierzchni. Dużym ich plusem jest bogata gama kolorystyczna którą można dobrać do stylu całej kuchni bądź wyłącznie dodatków.

Od lat znamy zastosowanie misek ceramicznych w łazienkach, teraz nadchodzi czas dla kuchni. Zlewy ceramiczne są stosunkowo trwałe i łatwe do utrzymania w czystości, jednak wybór z tego materiału jest o wiele mniejszy niż w przypadku poprzednich. Najbardziej znaną ich zaletą jest niewątpliwie, często imponująca wielkość i możliwość montażu zarówno na blacie jak i standardowo wpuszczany.

A co z kranem?

Montaż baterii w zlewie jest modny i praktyczny gdyż można pokusić się o słuchawkę wyciąganą z tzw. funkcją prysznicową. Większość producentów oferuje wersje zlewozmywaków z otworem w blacie, jednak w ostateczności można zlecić wywiercenie otworu. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena