Rozmrażanie lodówki to proces praco- i czasochłonny, ale konieczny, aby usunąć nadmiar szronu i lodu nagromadzonego wewnątrz urządzenia. Jednak istnieją rozwiązania, dzięki którym ten niewątpliwie przykry obowiązek może odejść w zapomnienie. Lodówki bezszronowe z systemem no frost nie wymagają rozmrażania.

Data dodania: 2014-11-28

Wyświetleń: 1405

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Dlaczego trzeba lodówkę rozmrażać?

Nagromadzona warstwa lodu na wewnętrznej powierzchni lodówki może być przyczyną wielu problemów. Lodówka zużywa wówczas znacznie więcej energii, aby móc pracować wydajnie – chłodzić i utrzymywać temperaturę na odpowiednim poziomie. Konsekwencją może być nie tylko poważna awaria sprzętu, ale też psucie się przechowywanej żywności. Ponadto, warstwa nagromadzonego lodu utrudnia wysuwanie szuflad i powoduje przywieranie przechowywanych produktów.

Niektóre lodówki posiadają automatyczne odszranianie i rozmrażanie, polegające na minimalizowaniu stopnia chłodzenia, aby szron mógł rozpuścić się i spłynąć do zbiornika. Jednak bardziej innowacyjnym rozwiązaniem, zapobiegającym wymienionym wcześniej problemom, jest system no frost instalowany w tzw. lodówkach bezszronowych, które nie wymagają rozmrażania.

Jak działa system no frost?

System no frost ma kontrolować poziom wilgotności w lodówce i zapewniać prawidłową cyrkulację powietrza zimnego. Ponieważ zimne powietrze nieustannie krąży, nie tylko chłodzi, ale też osusza wnętrze urządzenia. W ten sposób wnętrze lodówki jest wentylowane, a wilgoć usuwana poprzez kierowanie jej do specjalnego skraplacza. Dzięki temu na powierzchni ścianek i na półkach lodówki, a także produktach znajdujących się w środku nie osadza się szron, który nawarstwiając się, tworzy lód.

Technologia no frost znajduje zastosowanie zarówno w lodówkach, jak i chłodziarko-zamrażarkach. Może ona dodatkowo występować w dwóch opcjach:

  • frost free (full no frost) – stosowane są osobne obiegi powietrza, jeden dla lodówki, a drugi dla zamrażarki, co zapobiega wysychaniu produktów w wyniku nieustannie krążącego powietrza,
  • low frost – powietrze odprowadzane jest w mniejszym stopniu, co nie powoduje nadmiernego wysuszania żywności, ale też nie zapobiega powstawaniu lodu, który mimo wszystko i tak tworzy się wolniej niż w tradycyjnych lodówkach.

Mimo że system no frost zapobiega osadzaniu się lodu, lodówka bezszronowa również wymaga regularnego czyszczenia, ale jest to łatwiejsze, ponieważ nie trzeba czekać aż stopi się lód zalegający na wewnętrznych ściankach.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena