Niektórzy jednak twierdzą, iż nie jest to zbyt zdrowe pożywienie i lepiej jest unikać takich potraw. Nie jest to jednak w zupełności prawdą, ponieważ kebab ma w sobie wiele wartości odżywczych. Wśród nich wymienić można białko, tłuszcze, węglowodany, a także błonnik. Jeżeli natomiast chodzi o rozmieszczenie poszczególnych wartości odżywczych to kształtują się one następująco w jednym kebabie:
- tłuszcze - 43 gramy,
- białka - 37 gramy,
- węglowodany - 83 gramy,
- błonnik - 5 gramy.
Kebab najczęściej każdemu kojarzy się jednak z mięsem pieczonym na szpikulcu. Wbrew pozorom mięso przygotowywane właśnie w ten sposób jest bardzo zdrowe, ponieważ tłuszcz, który się z niego wydobywa spływa w dół. Z tego względu do kebaba doskonale nadaje się baranina, cielęcina oraz drób. Poza tym w kebabie znajduje się również świeży pomidor, ogórek, cebula, sałata, a także sosy, dzięki którym nabiera on niesamowitego smaku. Ważnym składnikiem kebaba jest także bułka, gdyż to właśnie ona jest podstawą kebaba, do której wkłada się wszystkie składniki, dlatego warto zadbać o to, aby była ona świeża.
Nie poleca się jednak zbytnio spożywania kebabów osobom przebywającym na diecie, gdyż jest to po prostu bomba kaloryczna, jaka przeważnie wynosi w granicach 800 - 900 kalorii. Można także pokusić się o zrobienie samemu kebaba, do którego użyte będą jedynie najwyższej jakości produkty. Dzięki temu wie się dokładnie co znajduje się w kebabie, a poza tym ma on nieco mniej kalorii niż kupiony. Oprócz tego można wybrać takie składniki, jakie się lubi, a także mają najwięcej witamin. To też, aby przygotować osobiście kebaba należy mięso z kurczaka pokroić w kostkę oraz zamarynować w przyprawach i oliwie, a następnie odstawić na kilka godzin. W tym czasie trzeba posiekać kapustę, pokroić pomidory oraz ogórki. Później należy usmażyć kurczaka na patelni. Jeżeli te czynności są już wykonane to należy przystąpić do sporządzenia sosu. W tym celu trzeba zmieszać jogurt naturalny z świeżo wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem, a także solą. Następnie przystępuje się do nakładania do bułki przygotowanych składników i polania ich sosem.
Tak więc kebab nie zawsze musi kojarzyć się każdemu z fast foodem, ponieważ jeśli tylko odpowiednio skomponuje się składniki to może to być na prawdę bardzo wartościowe pożywienie. Pamiętać należy jednak o tym, aby nie za często jednak je jeść, gdyż w przeciwnym razie może przybyć kilka kilogramów na wadze. Dlatego bardzo ważne jest to, aby cały czas wyznawać zasadę jedzenia wszystkiego z umiarem, gdyż dzięki temu na pewno nie trzeba się będzie później w jakikolwiek sposób ograniczać albo odmawiać sobie całkowicie jedzenia danej potrawy.