0 głosów
0 głosów dodatnich
0 głosów ujemnych
274 razy czytane
0 przedrukowany
Copyright - zastrzeżona Licencja

Ostatnio częściej gotuję. Staram się przemycać do domowej kuchni zdrowe jedzenie, żeby choć trochę poprawić nawyki żywieniowe swojej rodziny. Kilka dni temu zrobiłam zupę brokułową, o której zamierzam Wam dzisiaj co nieco napisać ;) Niewielkim nakładem sił (i finansów) stworzyłam coś pysznego i zdrowego.

Img

Oto składniki, jakich użyłam na duuuży garnek zupy:

  • 500 g świeżego brokuła

  • 450 g mrożonego brokuła

  • 2 duże i 2 małe marchewki

  • 2 małe korzenie pietruszki

  • spory kawałek selera

  • kawałek pora długości ok. 15 cm

  • sól, pieprz

A teraz kilka uwag :) W zależności od tego, ile zupy chcecie ugotować, możecie dowolnie modyfikować gramaturę składników. Brokuły mogą być albo tylko świeże, albo mrożone, może być ich mniej albo więcej... Wszystko zależy od Was i Waszej fantazji :)

Przygotowanie:

  • Dokładnie umyj wszystkie warzywa.

  • Obierz marchewki, pietruszki i selera i pokrój je na części dowolnej wielkości - tak, jak lubisz.

  • Pokrój pora, również tak, jak Ci odpowiada.

  • W przypadku świeżego brokuła - odłam różyczki od łodygi i wrzuć je do garnka. Mrożonego użyj bezpośrednio z paczki.

  • Wszystkie warzywa umieść w garnku, dolej wody do pełna.

  • Zagotuj całość na większym ogniu.

  • Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień, ale nie przerywaj wrzenia. Niech zupa spokojnie "pyka" tak długo, aż warzywa zmiękną.

  • Użyj soli i pieprzu.

  • Jeśli chcesz, rozdrobnij warzywa blenderem. Ja tak zrobiłam i otrzymałam bardzo smakowitą zupę-krem ;)

Wartość odżywcza całego garnka zupy obliczona ze składników użytych przeze mnie, z uwzględnieniem strat witamin i składników mineralnych podczas ogrzewania:

  • wartość energetyczna - 377 kcal

  • białko - 35,7 g

  • tłuszcz - 5,1 g

  • węglowodany - 87,1 g

  • cholesterol - 0 g

  • sód - 339 mg

  • potas - 4551 mg

  • wapń - 572 mg

  • fosfor - 796 mg

  • magnez - 271 mg

  • żelazo - 10,4 mg

  • cynk - 5,42 mg

  • miedź - 0,64 mg

  • wit. A - 3388 mcg

  • wit. D - 0 mcg

  • wit. E - 10,95 mcg

  • tiamina (wit. B1) - 0,775 mg

  • ryboflawina (wit. B2) - 1,254 mg

  • niacyna - 8,22 mg

  • wit. B6 - 2,22 mg

  • foliany - 826,1 mcg

  • wit. B12 - 0 mcg

  • wit. C - 383,5 mg

Uwaga:

Zupę najlepiej podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub oleju roślinnego (rzepakowego, oliwy z oliwek), żeby umożliwić organizmowi przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Szkoda by było stracić takie bogactwo wit. A ;)

Życzę smacznego i pozdrawiam :)

Licencja: Copyright - zastrzeżona