Oto jak dzielą się wagi laboratoryjne przeznaczone do profesjonalnego zastosowania.
Wagi laboratoryjne - rodzaje
Pierwsze z nich to wagi analityczne. Służą ona do pomiaru ciężaru małych substancji – max. 1kg. Najczęściej wykorzystywana jest w farmacji. Działa ona na zasadzie zwykłej dźwigni równoramiennej. Ponadto wszystko to obudowane jest szkłem.
Kolejny rodzaj wag to wagi techniczne. Ich cechą charakterystyczność jest przede wszystkim szybkość wykonywania pomiarów. Możemy na niej ważyć przedmioty o maksymalnej wadze do 10kg, a stosowana jest najczęściej w laboratoriach przemysłowych.
Wagi mikroanalityczne z kolei są niezwykle czułe. Zważymy na niej przedmiot o maksymalnej wadze do 100 gramów. Posiada czujniki temperatury i ciśnienia, a co najważniejsze jesteśmy w stanie powtarzać na niej pomiary. Jest kompatybilna z takimi urządzeniami jak komputer czy drukarka.
Teraz czas na wagi pólmikroanalityczne. Zacznijmy od tego, że jest to bardzo nowoczesny układ zabudowany materiałami, które zapewniają ochronę przed tym, aby wynik był jak najbardziej dokładny. W tym przypadku maksymalna nośność to 1 kg. Co ciekawe mają one w sobie kilka funkcji, dzięki którym są przydatne na wielu obszarach. Możemy na nich sumować, a nawet bez problemu wykonać ważenie procentowe.
Najbardziej dokładny rodzaj wag laboratoryjnych
Wagi ultramikroanalityczne cechują się niezwykłą dokładnością, ponieważ pomiar może zostać wykonany z dokładnością do 0,00001 grama, a maksymalna waga przedmiotu wynosi 10 gram. Możemy uznać ją za najbardziej dokładną wagę laboratoryjną spośród wszystkich wymienionych. Wszystkie pozyskane dane z pomiarów możemy w łatwy i szybki sposób wprowadzić do komputera. Jej niezwykłą zaletą jest możliwość mierzenia gęstości.
Wysokiej jakości wagi laboratoryjne możesz zamówić w specjalistycznym sklepie internetowym https://www.sas24.pl.