Ludzie od wieków starali się przedłużać zdatność jedzenia. Dziś, życie bez lodówki jest niewyobrażalne. Zanim wymyślono chłodziarki, sposobów było wiele. Jak na przestrzeni wieków ewoluowały sposoby na przetrzymywanie żywności?

Data dodania: 2018-08-29

Wyświetleń: 958

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Chłodnie – sposób na przechowywanie żywności

Pierwsza elektryczna chłodziarka powstała w 1862 roku. Do tego czasu, ludzie musieli radzić sobie na różne sposoby. Najpopularniejsze były ślepe komórki, w których temperatura była nieco niższa niż w całym domu. Budowało się je jednak w tych zamożniejszych domach. Zwykli, prości ludzie przechowywali więc produkty żywnościowe w piwnicach. Ciekawą opcją były wolnostojące piwnice, które częściej nazywano ziemiankami. Wbudowane w stok i nakrywane drewnianą szopą zapewniały stałą temperaturę przechowywania, która wynosiła kilka stopni na plusie. Podłoga była zazwyczaj zwykłym klepiskiem, natomiast frontowa ściana była wykonana z kamieni lub później – z cegieł.

 

Przechowywanie mięsa

 

Był to zdecydowanie największy problem. Mięso marynowano na krótki okres pokrzywą, zawijając je w lnianą szmatkę zamoczoną w occie. Jeśli mięso miało mieć dłuższą zdatność do spożycia, stosowano zasolenie – obsypywano je całe solą. Aby je później spożyć, należało wcześniej wymoczyć mięso tak, aby sól z niego się wypłukała.

 

Dawne chłodnie

 

Aby uchronić produkty przed wysokimi temperaturami, stosowano drewniane wiadra, do których wsadzano garnek z mlekiem, śmietaną czy mięsem, a następnie umieszczano je na dnie studni, lub ustawiano w potoku tak, aby nurt rzeki go nie porwał. Innym sposobem było tworzenie tzw. lodowni. W cieniu drzew wkopywano się w pagórek, ściany były murowane, a na ziemi układano kratę z lodem, kóry po stopieniu wchłaniał się w ziemię. Lodownie dodatkowo uszczelniano mchem, a aby wejść do środka, stosowano dwoje drzwi, aby temperatura z zewnątrz nie dostawała się do wewnątrz. Takie pomieszczenia napełniało się lodem zimą, zwożąc jego ogromne ilości, a następnie stapiano go wrzątkiem, by ponownie zamarzł w jednolitą bryłę.

 

Dzisiejsze chłodnie

 

Dzisiejsze chłodnie działają zupełnie inaczej. Składają się z maszynowni z agregatami chłodniczymi oraz izolowanej komory chłodniczej. Do owej izolacji używa się różnych materiałów. Świetnie sprawdza się płyta termoizolacyjna, która wykonana jest najczęściej z laminatu poliestrowo-szklanego. Wyróżnia się wiele typów chłodni – domową, składową, dystrybucyjną, chłodnię do zabudowy aut dostawczych, przekładowe czy ogrodnicze. Wymogi chłodni przewoźnych są jednak aktualnie ustalane szczegółowo w konwencji ATP.

 

Chłodnie pozwoliły na spokojne przechowywanie żywności, bez konieczności budowania ziemianek, czy osobnych pomieszczeń w domu. Aż ciężko pomyśleć, że 200 lat temu ludzie musieli sobie radzić w przechowywaniu żywności na takie sposoby.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena