Pierwsza elektryczna chłodziarka powstała w 1862 roku. Do tego czasu, ludzie musieli radzić sobie na różne sposoby. Najpopularniejsze były ślepe komórki, w których temperatura była nieco niższa niż w całym domu. Budowało się je jednak w tych zamożniejszych domach. Zwykli, prości ludzie przechowywali więc produkty żywnościowe w piwnicach. Ciekawą opcją były wolnostojące piwnice, które częściej nazywano ziemiankami. Wbudowane w stok i nakrywane drewnianą szopą zapewniały stałą temperaturę przechowywania, która wynosiła kilka stopni na plusie. Podłoga była zazwyczaj zwykłym klepiskiem, natomiast frontowa ściana była wykonana z kamieni lub później – z cegieł.
Przechowywanie mięsa
Był to zdecydowanie największy problem. Mięso marynowano na krótki okres pokrzywą, zawijając je w lnianą szmatkę zamoczoną w occie. Jeśli mięso miało mieć dłuższą zdatność do spożycia, stosowano zasolenie – obsypywano je całe solą. Aby je później spożyć, należało wcześniej wymoczyć mięso tak, aby sól z niego się wypłukała.
Dawne chłodnie
Aby uchronić produkty przed wysokimi temperaturami, stosowano drewniane wiadra, do których wsadzano garnek z mlekiem, śmietaną czy mięsem, a następnie umieszczano je na dnie studni, lub ustawiano w potoku tak, aby nurt rzeki go nie porwał. Innym sposobem było tworzenie tzw. lodowni. W cieniu drzew wkopywano się w pagórek, ściany były murowane, a na ziemi układano kratę z lodem, kóry po stopieniu wchłaniał się w ziemię. Lodownie dodatkowo uszczelniano mchem, a aby wejść do środka, stosowano dwoje drzwi, aby temperatura z zewnątrz nie dostawała się do wewnątrz. Takie pomieszczenia napełniało się lodem zimą, zwożąc jego ogromne ilości, a następnie stapiano go wrzątkiem, by ponownie zamarzł w jednolitą bryłę.
Dzisiejsze chłodnie
Dzisiejsze chłodnie działają zupełnie inaczej. Składają się z maszynowni z agregatami chłodniczymi oraz izolowanej komory chłodniczej. Do owej izolacji używa się różnych materiałów. Świetnie sprawdza się płyta termoizolacyjna, która wykonana jest najczęściej z laminatu poliestrowo-szklanego. Wyróżnia się wiele typów chłodni – domową, składową, dystrybucyjną, chłodnię do zabudowy aut dostawczych, przekładowe czy ogrodnicze. Wymogi chłodni przewoźnych są jednak aktualnie ustalane szczegółowo w konwencji ATP.
Chłodnie pozwoliły na spokojne przechowywanie żywności, bez konieczności budowania ziemianek, czy osobnych pomieszczeń w domu. Aż ciężko pomyśleć, że 200 lat temu ludzie musieli sobie radzić w przechowywaniu żywności na takie sposoby.