Lada barowa jest sercem baru, pubu, kawiarni, restauracji, hoteli, pensjonatów i klubów. Stanowi główny element wyposażenia lokalu.

Img

Powinna być ponadto elementem dekoracyjnym z zachowaniem dbałości o detale. Jej charakter może zadecydować o klimacie pomieszczenia.
Ponadto lada barowa powinna spełniać wiele funkcji oraz współgrać z innymi urządzeniami i mediami. Jej projekt powinien  zapewniać pełną funkcjonalność oraz właściwie komponować się z resztą wnętrza. Powinien także uwzględniać odpowiednie warunki do pracy barmana, co z kolei pozytywnie wpływa na efektowne i przynoszące zamierzony cel działania. Nieograniczone są możliwości konstrukcyjne i kolorystyczne, co pozwala na duże możliwości.

Jak wspomniałem centralnym miejscem każdego baru, pubu, bistro, klubokawiarni itp. jest lada barowa z wysokimi krzesłami tzw. hockerami,  ustawionymi przy niej.  Faktem jest, że na ogół wiele osób siada przy ladzie, pomimo wolnych stolików. Co może być tego przyczyną? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie.

Po pierwsze lada może przyciągać swoim wyglądem. Niejednokrotnie zaskakuje nas jej nowoczesny design, który proponuje delikatne i subtelne kształty, stonowane barwy, połączenie różnorodnych materiałów. Tak zaaranżowana lada może zachęcać do siadania właśnie przy niej.
Po drugie hockery są najczęściej obijane miękkimi tkaninami i mają stabilne siedziska, co zapewnia konsumentom wygodę. Dodatkowo lada bywa podświetlona w oryginalny sposób, co wywołuje również pozytywne wrażenia i nadaje estetyczny wygląd.
Po trzecie przy ladzie barowej spotykają się osoby, które najczęściej przychodzą do lokalu same. Jest to okazja do różnorodnych spotkań, które mogą okazać się początkiem wielu nowych znajomości czy związków. Ponadto przy ladzie dochodzi do rozmów na mniej lub bardziej poważne tematy.
Po czwarte niejednokrotnie barman przyciąga wiele osób, który sprawia, że klienci czują się swobodnie. Istnieje powiedzenie, że barman powinien przyciągać do baru jak magnes. Poza tym klienci lubią i cenią sobie barmana, który zaproponuje dobry trunek, a przy okazji wysłucha i doradzi. Często w barze podejmowane są ważne, życiowe decyzje.
Po piąte siedząc blisko przy barze możemy liczyć na szybką i sprawna obsługę.

Warto podkreślić, że w lokalu gastronomicznym nie tylko posiłek jest najistotniejszy. Często zapewnienie komfortowych warunków, w przyjemnej atmosferze, rozmowa z sympatycznym barmanem znaczą o wiele więcej.

Licencja: Creative Commons