Co zawdzięczamy owocom Aceroli, niepozornym lśniąco czerwonym, bogatym w składniki odżywcze, dowiesz się czytając dalej. Malpighia glabra inaczej Acerola. W Polsce nazywana wiśnią z Barbados, to tak na prawdę niewielkie drzewo liściaste lub duży krzew ( do 6 m), stosunkowo odporny na suszę, jednak źle znoszący niską temperaturę.

Data dodania: 2017-11-16

Wyświetleń: 1019

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Co zawdzięczamy owocom aceroli?

Liście Aceroli mają odcień ciemnej zieleni, a w pełni rozwinięte zyskują na swej powierzchni połysk. Często opadają w okresie długotrwałej suszy, lub z powodu niskich temperatur, jednakże szybko regenerują się podczas pory deszczowej. 

Kwiaty składające się z pięciu płatków w kolorze różowym lub różowo-białym mają średnicę ok. 1-2 cm i wyrastają w skupiskach 2-5 sztuk z jednej łodygi, a każdy z nich posiada 10 żółtych pręcików. Acerola kwitnie zwykle bez przerwy, przez cały rok. Jednakże na terenach, gdzie występują pory roku, rozwija się zazwyczaj w cyklach związanych z opadami deszczu. Owoce są małe, czerwone, charakterystycznie trójdzielne, lekko spłaszczone, pestkowce o średnicy 1–3 cm. Mają soczysty miąższ i bardzo kwaśny smak.

Występowanie Aceroli

Rodzimym obszarem jej występowania jest południowa część Ameryki Północnej (Teksas, Meksyk), Ameryka Środkowa i północna część Ameryki Południowej. W 1917 roku rośliny aceroli trafiły oficjalnie do Ministerstwa Rolnictwa. W 1945 odkryto, że owoc Aceroli jest niezwykle bogaty w  naturalną lewoskrętną witaminę C. Spowodowało to założenie plantacji 400 drzewek, a dzięki nieustannemu rozwojowi do 1954 roku, istniało na samej wyspie już 30 tyś. drzewek w komercyjnej uprawie.

Mniejsze plantacje powstały na Jamajce, w Wenezueli, Gwatemali, Ghanie, Indiach, Filipinach i Australii, a nawet w Izraelu. Wiele sklepów z tzw. naturalną żywnością promowało w tamtym okresie witaminę C, pod różnymi postaciami owocu aceroli: proszku, kapsułek, soku, syropu.  Niestety do czasu, kiedy świat wkroczył w epokę wysokiego chemicznego przetwórstwa, zaczęto tworzyć ich tańsze substytuty, z dłuższym terminem przydatności, i acerola została zapomniana.

Na szczęście od pewnego czasu, owoce te wróciły do łask i w postaci naturalnej można je kupić  w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Owoce spożywa się na surowo, ale ich łatwość psucia się, zmusza także do wytwarzania z nich napojów, dżemów, soków i galaretek. 100 g owoców Aceroli zawiera 1400– 2500 mg witaminy C  w świeżej masie. To prawie 2 kg czarnej porzeczki czy 3,5 kg cytryny.  Więc, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy spożyć 4 gramy  Aceroli, a więc 2 owoce. Stąd ich wykorzystanie w przemyśle farmaceutycznym, do produkcji preparatów zawierających naturalną witaminę C i ich pochodnych.

Wartość odżywcza aceroli w 100 gramach wynosi:

  • Tłuszcz 0,3 g 
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,1
  • Witamina C od 1400-2500 mg
  • Cholesterol 0 mg
  • Sód 7 mg
  • Potas 146 mg
  • Węglowodany 8 g
  • Błonnik 1,1 g
  • Białko 0,4 g
  • Witamina A 1000-9500 μg
  • Wapń 12 mg
  • Magnez 18 mg
  • Żelazo 0,2 mg

Kiedy mowa o roli i właściwościach Aceroli, warto wspomnieć o tym, iż może chronić nas przed przeziębieniami, dzięki wzmaganiu detoksykacji. Zatem spożywanie tego owocu, w okresie wzmożonych zachorowań, pomoże przetrwać taki okres bez cieknącego nosa. Ponadto, bierze udział w syntezie kolagenu, stąd też acerola może pozytywnie wpływać na stan skóry. Bierze także udział w wytwarzaniu hormonów i transmiterów, regulując w ten sposób pracę naszego organizmu. Nie bez znaczenia jest także wpływ na przeciwdziałanie procesom peroksydacji, które mają znaczenie w rozwoju chorób serca.

Zgromadzono dużą liczbę dowodów na to, że niedobory witaminy C, będą wiązały się z nasileniem zmian miażdżycowych. Dzięki temu, że  Wit C jest bardzo dobrym antyoksydantem, Acerola będzie chroniła przed chorobami spowodowanymi przez wolne rodniki – w tym nowotwory. Warto także wspomnieć o pośredniej roli witaminy C w przeciwdziałaniu anemii. Okazuje się, że składnik ten wpływa na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Łącząc produkty bogate w żelazo z acerolą możemy zwiększyć jego wchłanianie i skutecznie przeciwdziałać niedokrwistości, a także wspomagać chorych w walce z anemią.

Jakość produktów z Aceroli

Badania przygotowane w czasie największego boomu na ten owoc, wskazują na wysoką przyswajalność, ale tak powiedzieć możemy zawsze. Jednak ważnym argumentem będzie jakość. Tutaj zasada jest jasna –  jeśli nie masz dostępu do sprawdzonego suplementu, od zaufanego dystrybutora, to suplementacja może nie przynieść tyle korzyści. Dlatego wybrałam produkt DuoLife Vita C, jako w pełni naturalną wit C, o tak wysokim stężeniu, a co za tym idzie, skuteczności w procesie odbudowy i pobudzania układu odpornościowego. Gdzie badania nad jakością i skutecznością, prowadzone są na bieżąco.

Produkty zostały wielokrotnie przebadane, zarówno przez polskie jak i zagraniczne firmy, a ich jakość potwierdzają sportowcy wielu dziedzin, którzy między innymi,dzięki temu produktowi, osiągają  sukcesy w sporcie. Również dlatego, że Vita C – DuoLife, zawiera w swym składzie, aż trzy owoce o najwyższej zawartości witaminy C. Dzięki takiemu połączeniu, 100 % naturalnych produktów, w postaci płynnej, zamkniętych pod wysokim ciśnieniem, nie wymagających środków konserwujących, efekty jej zażywania odczuwamy w niedługim czasie.

100% Naturalna witamina C

  • wspomaga odporność
  • podnosi energię
  • odmładza organizm
  • zaspokaja 100% dziennego
  • zapotrzebowania na witaminę C
Licencja: Creative Commons
1 Ocena