Myrciaria dubia zwana potocznie – camu camu, lub cacari, jest krzewem rosnącym dziko na bagnistych terenach nad Amazonką. Osiąga wysokość do trzech metrów. Jego jasnoczerwone, niekiedy pomarańczowe, bardzo dorodne jagody przypominają trochę cytrynę, ale są od niej kwaśniejsze. 

Data dodania: 2017-11-09

Wyświetleń: 1184

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czy znamy owoce Camu Camu?

Sprawia to ogromna zawartość witaminy C, której w owocach Camu Camu jest blisko 2,5 % jej całkowitej świeżej masy, co jest prawdziwym rekordem.

ZAWARTOŚĆ WIT C w OWOCACH CAMU CAMU

Jednak różni badacze podają różne dane. Według brazylijskich naukowców z The National Institute of Amazonian Research, w 100 g świeżych, dojrzałych owoców znajduje się 1150 mg witaminy C, a w niedojrzałych (zielonych) – 1230 mg.

Z kolei według badaczy z Korei Południowej i Bangladeszu, w 100 g dojrzałych owoców jest 2061 mg witaminy C, a w niedojrzałych, zielonych 1910 mg/100 g.

Ponadto owoce te zawierają sporo bioflawonoidów, które posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Działają one także przeciwzapalnie i moczopędnie. Właściwości antyoksydacyjne camu camu wzmacniane są przez obecność kwasu elagowego. Szczególna kombinacja i duża zawartość tych trzech związków – czyli witaminy C, bioflawonaidów oraz kwasu elagowego – sprawia, że działanie camu camu na organizm ludzki jest unikalne i silne.

ZASTOSOWANIE CAMU CAMU

Skutecznie chroni przed chorobami krążenia, infekcjami, reumatoidalnym zapaleniem stawów, stanami zapalnymi jelit, wspomaga wydalanie toksyn oraz łagodzi alergie. Zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Spowalnia procesy starzenia oraz wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga zapobiegać niszczeniu chrząstki stawowej oraz wspomaga syntezę kolagenu. Na pewno spowalnia proces powstawania zmarszczek. Trwają również badania nad antynowotworowymi, właściwościami tej rośliny.

Camu camu odznacza się niską kalorycznością, posiada niski indeks glikemiczny, dlatego szczególnie polecane jest dla cukrzyków, osób otyłych oraz sportowców. Tubylcy stosują je do leczenia infekcji oraz pielęgnacji skóry. Z powodu cierpkiego smaku, wyjątkowo owoce camu camu spożywane są w stanie surowym. Nie oznacza to, że nie robi się z nich przetworów. Wykorzystywane są do produkcji lodów, soków i deserów.  Ekstrakty z jej owoców sprzedawane są najczęściej w postaci kapsułek lub proszku przeznaczonego do rozpuszczania w wodzie oraz soku.

DOSTĘPNOŚĆ

 W polskich sklepach jagody camu camu są dostępne w postaci:

  • Sproszkowanego ekstraktu – cena waha się od 35 do nawet ponad 100 zł (cena zależy od ilości, tego, czy jest to produkt BIO, organiczny itp.). Można go mieszać z wodą. Zalecana porcja dzienna: 3 g dziennie (jedna płaska łyżka)
  • Soku – za 500 ml soku trzeba zapłacić od 20 do 30 zł
  • Tabletek – ceny wahają się od 25 do nawet 100 zł za opakowanie (zależy od ilości tabletek i zawartości w nich ekstraktu z owoców camu camu)
  • Soku Camu Camu z zawartoscią Aceroli i Dzikej rózy, trzech najwiekszych nościków Wit C cena 97 zł.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena