0głosów
Pobierz artykul
0głosów dodatnich
0głosów ujemnych
518razy czytane
0przedrukowany
Creative Commons Licencja

Kto przespał zmianę, ten może już powoli żegnać się biznes. Dotyczy to właściwie każdej działalności, również prowadzenia restauracji lub świadczenia usług cateringowych. Jak tego uniknąć?

Usługi cateringowe 2.0

Świat stale się zmienia, również ten kulinarno-bankietowy. Jednak nie każda firma, zajmująca się organizowaniem cateringu, to dostrzegła. Niektórzy wciąż podają śledzika i koreczki z żółtego sera i szynki. Tymczasem nowoczesna impreza z poczęstunkiem wygląda już zgoła inaczej. Szczególnie klienci z dużych miast lubią być częstowani nowoczesnym menu. Na co należy w tej branży zwrócić uwagę, żeby nie zostać podanym na przystawkę przez konkurencję?

Catering w Warszawie, czyli fit, BIO i wege

Przede wszystkim należy uwzględnić najnowsze trendy żywieniowe. Coraz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na to co je, ale również w jaki sposób żywność została wyprodukowana. Świadomy konsument dba nie tylko o swoje zdrowie, ale również o los Ziemi i zwierząt. Szacuje się, że już od 7 do nawet 9% Polaków przeszło na dietę wegetariańską. Nie tylko należy, ale wręcz trzeba uwzględnić ten fakt przygotowując menu cateringowe. W dodatku już mało kto czeka z utęsknieniem na tłustą golonkę – nadmiar kalorii nie jest mile widziany we współczesnym świecie. Warto też mieć w zanadrzu potrawy dla wegan, diabetyków i osób na diecie bezglutenowej. Chyba nikt z nas nie chciałby się znaleźć na imprezie, na której nie ma dla niego jedzenia. 

Jakość, a nie ilość

Wciąż jeszcze niektóre firmy cateringowe stawiają na dużą ilość i niskie koszty. Zazwyczaj po zakończeniu takiego bankietu pozostają stoły pełne niezjedzonego poczęstunku. A nic tak bardzo nie drażni świadomego, nowoczesnego konsumenta, jak wyrzucanie jedzenia. Dlatego tego typu podejście bardzo negatywnie wpływa na wizerunek firmy. Nawiązując do poprzedniego akapitu, warto postawić na mniejsze, niskokaloryczne posiłki, ale wyróżniające się wyjątkowym smakiem i nietuzinkowym podaniem. 

Porn Food 

Być może słyszeliście o tym zjawisku, a jeśli nawet nie, to i tak stykacie się z nim na co dzień. Pojęcie porn food oznacza po prostu fotografię jedzenie podanego w zmysłowy i apetyczny sposób. Przecież Wasi znajomi na Facebooku ciągle publikują takie zdjęcia. Właśnie! A niektóre firmy cateringowe jeszcze nie wyciągnęły z tego wniosków! Bezpretensjonalna elegancja zawsze jest mile widziana i doceniana przez wszystkich, dlatego warto zadbać o to, żeby dania wyglądały estetycznie, ciekawie, kolorowo, zmysłowo i naprawdę apetycznie. 

Moda, globalizacja i świadomość oraz troska o naturę dyktują nowe nawyki żywieniowe, które powinny znaleźć się w menu każdej firmy zajmującej się organizowaniem cateringów, dlatego warto śledzić, co ludzie jedzą i ciągle wdrażać zmiany.  

Licencja: Creative Commons