Na początku warto odpowiedzieć na pytanie, czym właściwie jest proces homogenizacji?
Homogenizacja to proces, który pozwala na wytworzenie jednorodnej mieszaniny, przy użyciu dwóch lub większej ilości składników. Jednak to, co wyróżnia homogenizacje od zwykłego zmieszania się dwóch składników to to, że dzięki temu procesowi jesteśmy w stanie zmieszać dwa lub więcej składników, które w normalnych warunkach się nie mieszają. Dzięki temu uzyskujemy jednorodną substancje np. mleko połączone z tłuszczem.
Jak to dokładnie przebiega proces homogenizacji?
Na samym początku produkt, który umieścimy w homogenizatorze, zostaje doprowadzony do zaworu. Odbywa się to pod wysokim ciśnieniem przy stosunkowo małej prędkości. Następnie substancja trafia do regulowanej przestrzeni między siedziskiem zaworu a zaworem homogenizującym. Chwilę później znacząco wzrasta prędkość przesuwania substancji, a spada siła ciśnienia. Powoduje to intensywne uwolnienie się energii oraz powstanie turbulencji. Turbulencje wraz z różnicami ciśnienia sprawiają, że substancja rozpada się na mniejsze cząsteczki. W takiej postaci produkt trafia na pierścień udarowy. Pod wpływem ciśnienia substancja przemieszcza się do kolejnego etapu homogenizacji. Ostatecznie dwa różne produkty, dzięki temu, że ich struktura została rozerwana na mniejsze cząsteczki, mogą zostać zmieszane ze sobą, tworząc jednorodny produkt.
Możemy wyróżnić trzy techniki homogenizacji:
- jednostopniową – zachodzi jeden proces homogenizacji
- dwustopniową – zachodzą dwa procesy homogenizacji
- wielostopniową – zachodzi wiele procesów homogenizacji
Homogenizacji większej niż jednostopniowa, można dokonać, gdy kilka homogenizatorów jest ze sobą połączonych i produkt może między nimi przechodzić. Innym sposobem, jeżeli nie posiadamy odpowiedniej ilości maszyn, jest recyrkulacja produktu w jednej maszynie.
W jakich branżach i przy produkcji jakich produktów korzystamy z procesu homogenizacji i używamy homogenizatorów?
Będzie to na pewno branża spożywcza. Proces homogenizacji wykorzystywany jest do produkcji wielu produktów, które kupujemy niemal codziennie. Niektóre z produktów poddawanych homogenizacji to: mleko, śmietana, jogurt, lody, desery, soki owocowe, sosy, suplementy żywności.
Inne branże to m.in.:
- przemysł chemiczny
- przemysł farmaceutyczny
- przemysł kosmetyczny
- przemysł biotechnologiczny