Chyba bezpowrotnie minęły czasy, gdy do udanej imprezy wystarczyło trochę miejsca, dobra muzyka i jakieś przekąski. Dzisiaj uczestnik eventu, nawet tego spod znaku black tie, żądny jest atrakcji i rozrywek wprowadzających pewne ożywienie. A że nieodłączną częścią imprezy jest konsumpcja, gwoździem programu lub choćby miłym urozmaiceniem mogą stać się atrakcje spożywcze.

Data dodania: 2016-06-04

Wyświetleń: 796

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Najpopularniejsze atrakcje „spożywcze” na imprezy

Pierwszą tego typu propozycją była czekoladowa fontanna. Jest to urządzenie zbudowane z dwóch lub więcej kaskad i umiejscowionego pod nimi basenu utrzymującego czekoladę w stanie płynnym. Jest ona doprowadzana na kaskadę szczytową, skąd swobodnie i efektownie spływa z powrotem. Wygląda to bardzo efektownie, zwłaszcza gdy fontanna umieszczona jest na podświetlonym podeście, a do tego zachęcająco pachnie. Obok fontanny rozłożone są  przekąski, które nabija się na patyczki, zanurza w czekoladzie i konsumuje. Najczęściej wykorzystuje się sezonowe owoce, ciasteczka i pianki. Co ważne, do tego typu zastosowania nadają się tylko niektóre rodzaje czekolad. Najwygodniej jest skorzystać z usługi kompleksowej, czyli wynajęcia fontanny wraz z obsługą, która dostarcza odpowiednią czekoladę oraz przekąski, a także aranżuje całe stanowisko.

Inna ciekawa opcja to tak zwany candy bar. To nic innego jak bufet ze słodyczami, ale nie zwykłymi, lecz starannie dobranymi i efektownie ozdobionymi. Znaleźć więc tu można tęczowe lizaki, malutkie ciasteczka na jeden kęs, cupcakes, kolorowe cukierki w podajnikach, żelki, pralinki itp. Nie trzeba dodawać, że propozycja taka najbardziej cieszy dzieci, ale i wśród rodziców cieszy się powodzeniem.

Aby nie zasłodzić uczestników imprezy, można im zaserwować atrakcję znaną jako „chłopskie jadło”. Są to produkty mięsne i wędliniarskie, produkowane tradycyjnymi metodami. Często serwowane są z takimi dodatkami jak chleb na zakwasie czy domowe marynaty. Jest to propozycja spotykana najczęściej na weselach, raczej nie sprawdzi się na eleganckich bankietach.

Inną niesłodką niespodzianką może być fontanna z serowym fondue. W tym przypadku w aromatycznym, ciągnącym się serze można zanurzać paluszki, krakersy, chipsy czy diablotki.

Bardzo efektownie prezentować się będzie na pewno palma owocowa. Jest to konstrukcja utworzona z kawałków owoców powbijanych na patyczki lub wykałaczki, ułożonych w mozaikowy wzór.

Na imprezach przeznaczonych dla dorosłych niewątpliwie dobrze przyjęta będzie fontanna z alkoholem. W zależności od upodobań, może to być szampan, wino, poncz itd.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena