Nattokinaza jest naturalnym produktem powstałym ze sfermentowanej soi, do których ziaren została dodana pożyteczna bakteria o nazwie Bacillus Natto. W czasie fermentacji bakterie te wytwarzają probiotyki, czyli dobre bakterie, mające za zadanie ułatwić trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

Data dodania: 2015-07-21

Wyświetleń: 1370

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Nattokinaza - wsparcie dla krwi i układu krążenia

Nattokinaza, która została odkryta w 1980 roku przez doktora Hiroyuki Sumi okazała się najbardziej skuteczna spośród wielu produktów żywnościowych pod względem ich zdolności wspierania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Krew jest transportem dostarczającym składników odżywczych oraz tlenu do każdej komórki, a także przewodzi przeciwciała do miejsc, w których są one potrzebne, dlatego tak niezbędny jest dopływ krwi do tkanek. Nattokinaza wspiera prawidłowe krążenie krwi oraz zapewnia jej właściwą lepkość i gęstość. Nattokinaza zastępuje plazminę - enzym posiadający zdolność rozpuszczania i rozkładania skrzepów, a także wzmaga naturalną produkcję plazminy w organizmie. Dzięki temu minimalizuje się ryzyko zatorów, które są głównymi czynnikami powodującymi choroby serca i naczyń mózgowych.

Sfermentowana soja natto jest też źródłem witamin B1, B2, B6, B12, PP, E, A, C oraz K. Witaminy K ma jej w sobie aż dziesięciokrotnie więcej niż szpinak, a właśnie ona odgrywa tak ważną rolę w zapobieganiu osteoporozy, ze względu na jej znaczącą rolę w gospodarce wapniowej, mineralizacji tkanek i asyście przy formowaniu kości.

Natto to również bogate źródło składników mineralnych bez których życie byłoby niemożliwe, a mianowicie potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i selenu. Spożywanie nattokinazy przyczynia się do spadku cholesterolu, a zawarty kwas linoleinowy i lecytyna utrzymują naczynia krwionośne w elastyczności. Usuwa również złogi znajdujące się jelitach, które blokują przyswajanie substancji odżywczych, przywraca ich zwykłą mikroflorę, ułatwia wypróżnianie zapewniając należytą wilgotność i objętość stolca. Jeśli jelita są zdrowe, czyste i nie występują problemy z zaparciami, wtedy nasz organizm jest krzepki i nie starzeje się przedwcześnie. Oczyszczone jelita wpływają również na stan naszej skóry.

Wskutek niewłaściwego odżywiania organizm zostaje zatruwany produktami przemiany materii oraz w miarę starzenia enzymy zaczynają działać słabiej lub tracą swoje działanie. Osoby spożywające produkty sojowe rzadziej chorują  na nowotwory, mają więcej energii, gładszą skórę, szczuplejszą sylwetkę i dożywają później starości.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena