Piękna butelka postawiona w odpowiednim miejscu może być ozdobą domu i danego pomieszczenia. Ważne jednak, aby wino nie straciło swojej jakości i przechowywane było w odpowiednich warunkach.
Wielu z nas marzy się piękna kolekcja alkoholi. Najlepiej aby pochodziły z różnych części świata. Wciąż ogromna popularnością cieszą się wina włoskie i francuskie. Europejczycy chętnie sięgają również po trunki z krajów znad Morza Adriatyckiego, szczególnie Chorwacji, Słowenii oraz Bośni i Hercegowiny. Mimo, iż przemysł winiarski w państwach byłej Jugosławii nie liczy tyle lat, co wina z Włoch, to bardzo prężnie rozwija się i zostaje zauważany na całym świecie. Koniecznie musicie spróbować także trunków pochodzących z Półwyspu Iberyjskiego. Hiszpańskie i portugalskie wina wciąż znajdują się w światowej czołówce.
Chcąc tworzyć kolekcję win w domu należy zadbać o najlepsze warunki. Przede wszystkim alkohole te są wyjątkowo wrażliwe na temperaturę. Na każdej etykiecie znajduje się informacja odnośnie optymalnych wymagań. Wszystko zależy od danego gatunku, rodzaju i szczepu winnego. Jednak jeśli nasze możliwości są dość ograniczone można zadbać chociaż o stopnie Celsjusza. Wina lubią chłód, zatem najlepiej przechowywać je w temp. od 10 do 14 stopni. Postarajmy się ograniczyć wahania temperatury. Ciągłe zmiany, zbyt ciepły bądź zbyt zimny klimat ma negatywny wpływ na proces leżakowania. Postarajmy się również trzymać wino w przyciemnionym miejscu. Światło może spowodować zmianę smaku i aromatu trunku. Jeśli nasze możliwości są większe możemy dostosować się do ogólnie obowiązujących norm. Najniższe temperatury lubią wina musujące, zwykle jest to od 6 do 9 stopni. Kolejne są różowe, którym sprzyja 9 do 10 stopni. Z kolei białe wina wytrawne optymalne warunki zyskują mając 10 do 15 stopni. Ostatnie w kolejce są wina białe, które leżakują w cieplejszej temperaturze od 15 do 19 stopni.
Wina lubią również dostosowaną wilgotność powietrza. Zbyt suche powietrze spowoduje skurczenie się korka, przez co do butelki może dostać się powietrze. Najlepszym pomieszczenie bez wątpienia będzie przystosowana piwnica. Jeśli jednak nie posiadamy takowej możemy postawić butelki w chłodniejszym i nienaświetlonym miejscu. Pamiętajmy, aby nie chować wina do lodówki. Trzymanie w towarzystwie innych dań ma zły wpływ na aromat i smak trunku.