Światowa produkcja wina szacowana jest na około 250 mln hl na rok. Największymi producentami tych trunków od lat są Włochy i Francja. Uznawane są one za jedne z najbardziej wyrazistych napojów. Zachwycają się nimi zarówno koneserzy, jak i amatorzy tych napojów.

Data dodania: 2015-06-03

Wyświetleń: 1015

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wina nie tylko z winogron

Na rynku dostępnych jest wiele gatunków i rodzajów. Każdy z nich ma charakterystyczny smak i aromat. Bukiet zapachowy zależy nie tylko od szczepu winnego, ale wpływ mają także sposób uprawy, czy klimat danego miejsca.

Producenci win wciąż prześcigają się w tworzeniu nowych rodzajów. Sklepy z winami oferują całą gamę smaków pochodzących z różnych części świata. Dziś wina wytwarzane są nie tylko ze szczepów winogron. Zdarzają się także kwiatowe, czy owocowe, przykładem mogą być wina jabłkowe. Z kolei kwiatowe cechują się niską zawartością cukru i kwasu. 

Produkcja win to proces złożony, który w głównej mierze zależy od wykorzystywanego surowca. Najczęściej mamy do czynienia z winogronami. Wina te ze względu na barwę dzieli się na trzy kategorie. Pierwsze z nich to białe o barwie jasnożółtej lub zielonkawej. Kolejne to wina różowe i jak sama nazwa wskazuje ich kolor jest delikatnie różowy albo jasnoczerwony. Ostatnim są wina czerwone, które charakteryzują się ciemniejszym zabarwieniem. Najczęściej mają one odcień rubinowy, purpurowy lub też wiśniowy. Przykładowo włoskie wina w zależności o regionu produkowane są trunki o odpowiedniej barwie. Ma na to wpływ nie tylko środowisko, ale przede wszystkim rodzaj wykorzystanego szczepu winnego.

Jak już wcześniej wspomniałam kwiatowe mają mniejszą zawartość cukru i niższą kwasowość. To wynik procesu produkcji zwanego maceracją. Zwykle trwa on od kilku do kilkunastu dni. Następnie roztwór poddawany jest dalszej fermentacji. Najczęściej stosowanymi surowcami są czarny bez lipa, akacja, czy bławatek.

Co ciekawe jest to bardzo prężnie rozwijający się rynek. Poza wspomnianymi wcześniej znaleźć możemy także wina zbożowe, a nawet miód pitny. Do tego wyrobu zwykle używa się ryżu i żyta, rzadziej są to pszenica, jęczmień oraz kukurydza. Z kolei miód pitny znany jest od czasów średniowiecznych. Najpopularniejszy jest na Litwie i właśnie w Polsce. Produkuje się go głównie z miodu lipowego.

Wybór trunków jest naprawdę ogromny. Stąd każdy, nawet najbardziej wybredny, znajdzie coś dla siebie. Zarówno sklepy internetowe, jak i stacjonarne proponują bogaty wachlarz alkoholowych trunków.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena