Soki kupowane w sklepach nie wiele maja wspólnego z owocami na nadrukach. Powstają z rozcieńczonych syropów i są mocno słodzone. Istnieje dużo zdrowsza alternatywa – samodzielne wyciskanie soków z owoców za pomocą wyciskarki.

Data dodania: 2015-04-10

Wyświetleń: 1450

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Samo zdrowie, czyli soki z wyciskarki

Zakup wyciskarki to doskonały pomysł, jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoje i rodziny. Świeże soki z warzy i owoców dostarczają witaminy, mikroelementy oraz enzymy, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. To najlepszy sposób ich dostarczania – w surowych sokach zostają zachowane wszystkie wartości odżywcze. Ponadto niektóre mieszanki mają właściwości zdrowotne! Na przykład sok z marchwi i szpinaku pomaga leczyć anemię, a połączenie marchwi i pietruszki pozytywnie wpłynie na układ moczowy. Można również poszukać przepisów na soki oczyszczające, pomocne przy terapii jelita grubego czy wątroby.

 

Warto wyciskać grejpfruty, ponieważ wspomagają działanie systemu odpornościowego. Są bogate w witaminę C oraz antyoksydanty, które przeciwdziałają nowotworom i starzeniu się skóry. Spożywanie grejpfrutów wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, co sprawia, że odchudzanie jest skuteczniejsze.

 

Wyciśnięte w wyciskarce gruszki dadzą gęsty sok, który można pić samodzielnie lub wykorzystać do mieszanki z innymi owocami i warzywami. Gruszka zawiera dużo witaminy C i przeciwutleniacze, zapobiegające niszczeniu naszego ciała przez wolne rodniki.

 

Kiwi jest świetnym dodatkiem do innych owoców lub w formie musu. Świetnie działa na układ trawienny, stymulując perystaltykę jelit i niwelując zaparcia. Są również bogate w wapń.

 

Najłatwiejsze i najtańsze do wyciskania są jabłka. Powstaje z nich pyszny sok, który obniża poziom cholesterolu, usuwa metale i toksyny z organizmu, poprawia perystaltykę jelit oraz pomogą zapobiegać wielu chorobom, na przykład serca, prostaty czy astmy. Również wspomagają odchudzanie.

 

Oprócz owoców, możesz eksperymentować z wyciskaniem warzyw, na przykład brokułów, buraków, jarmużu, kapusty, natki pietruszki, marchwi, pomidorów, ogórka, szpinaku. Jako dodatek zastosuj czosnek, orzechy lub oleje z nasion. Miksuj warzywa z owocami i różnymi przyprawami - dzięki temu uzyskasz własne mieszanki, dopasowane do twoich preferencji smakowych. Możesz również skorzystać z gotowych, sprawdzonych przepisów.

Z pewnością będzie pysznie i zdrowo!

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena